«Το Ποτάμι ενθαρρύνει όλες τις κινήσεις που έχουν στόχο τη δημιουργία δυνατού προοδευτικού κινήματος»
«Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Φλεβάρη γιατί αμέσως μετά θα αποφασίσει η ΕΚΤ αν θα βάλει τη χώρα μας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης -που σημαίνει φθηνότερο χρήμα για τις τράπεζες και για τους ιδιώτες. Αυτό που ανησυχεί εμάς είναι ότι οι υπουργοί εμφανίζονται με διαφορετικές αντιδράσεις και συμπεριφορές, είτε σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ, είτε σε σχέση με το ρόλο του Σόιμπλε, είτε σε σχέση με τις εκκρεμότητες στα εργασιακά. Φοβάμαι ότι για ακόμη μια φορά είμαστε μια χώρα χωρίς πηδάλιο, χωρίς κατεύθυνση, με τον καθένα να προσπαθεί να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη βλέποντας προς τα που γέρνει η ζυγαριά της κοινής γνώμης, ενώ η χώρα σιγά-σιγά χάνει αυτούς τους ελάχιστους πόντους που είχε, και πρέπει να έχει, στο εξωτερικό ώστε να κλείσει η αξιολόγηση», εκτίμησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Real FM 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
O επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε τη λάθος, όπως τη χαρακτήρισε, ανάγνωση δηλώσεων Σόιμπλε από την κυβέρνηση και τόνισε ότι« προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις δηλώσεις των διάφορων αξιωματούχων, με βάση τις ιδεοληψίες της στιγμής».
«Αυτό που θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση είναι τι ακριβώς θέλει από το ΔΝΤ. Θέλει να φύγει το ΔΝΤ και να μείνουμε μόνοι μας με το Σόιμπλε; Θέλει το ΔΝΤ να είναι μόνο για να λέει την γνώμη του και να μη δίνει χρήματα; Όχι μόνο δεν υπάρχει κυβερνήτης αλλά δεν υπάρχει ούτε καν πηδάλιο στην κυβέρνηση για να κατευθύνει τη χώρα σε μια πορεία απεξάρτησης από τα μνημόνια. Όσο καθυστερούμε το μόνο που συμβαίνει είναι να οδηγούμε τη χώρα στον προθάλαμο του επόμενο Μνημονίου. Αυτό είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» τόνισε χαρακτηριστικά.
Για τον Τραμπ
Ερωτώμενος για τον Τραμπ και τη στάση του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε πως πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της Ευρώπης. «Η λύση δεν είναι η διάλυση της Ευρώπης αλλά να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα» ανέφερε κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην απουσία των ηγετών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια Ευρώπη που λειτουργεί εξισορροπητικά υπέρ όλων, μετριάζοντας την Γερμανική κυριαρχία. Το Ποτάμι αγωνίζεται για περισσότερη Ευρώπη γιατί μεγάλα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από την Ελλάδα τόνισε και συμπλήρωσε: «Προσφυγικό, αδυναμία παραγωγής και ανάγκη δανειοδότησης μας επιβάλλουν την παρουσία μας σε μια ισχυρή Ευρώπη».
Για το εγχείρημα Διαμαντοπούλου- Φλωρίδη – Ραγκούση
Σε ό,τι αφορά το εγχείρημα των Διαμαντοπούλου – Ραγκούση – Φλωρίδη, ανέφερε ότι το Ποτάμι ενθαρρύνει όλες τις προσπάθειες που έχουν στόχο την δημιουργία ενός δυνατού προοδευτικού κινήματος στον χώρο του Κέντρου.
«Με τη χθεσινή απόφαση του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού, επανερχόμαστε στην πρότασή μας απ’ τον Σεπτέμβρη, ότι πρέπει να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία όλων των δυνάμεων, γιατί το θέμα είναι τι κάνουμε στην πολιτική, τι κάνουμε με την κυβέρνηση, τι κάνουμε με την ΝΔ, τι κάνουμε με τη χώρα -αυτό έχει σημασία να απαντήσουν τα κόμματα. Να κάνουμε μία πολιτική συμφωνία και να οδηγηθούμε μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες στην εκλογή μίας νέας ηγεσίας απ’ τη βάση που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις. Αυτή η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε εμείς σ’ ένα από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα. Η χώρα, όμως, δεν έχει ανάγκη από αναπαλαίωση. Δεν μπορούμε να είμαστε πίσω απ’ αυτούς που έχουν μικρή ή μεγάλη ευθύνη…».
Για το ΠΑΣΟΚ και τις συτνεργασίες
Τέλος, μιλώντας για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση των συνεργασιών δήλωσε:
«Μην ζητάς από τον άλλο να έρθει να βοηθήσει στην αναστύλωση του σπιτιού σου. Πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα και στην κοινωνία και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μπορούν να υπάρξουν νέα πρόσωπα που θα βγουν μπροστά αν τους πεις έλα στο Ποτάμι ή έλα στο ΠΑΣΟΚ; Δεν θα έρθουν. Αν τους πεις όμως πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο πιθανόν και να έρθουν. Αυτή είναι η ελπίδα μας. Άρα πάμε να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή με βάση μια πολιτική συμφωνία και όχι σεβόμενοι τους υπάρχοντες μηχανισμούς που ό,τι και να γίνει θα προσπαθήσουν να ελέγχουν τις εξελίξεις».