H «ΔIAΔOXOΣ» THΣ ALTEC SOFTWARE META TO GAME OVER TΩN TPAΠEZΩN
«Εγκαίνια» τον Οκτώβριο για την Εταιρεία Πληροφορικής
ΠOIOI EINAI
οι νέοι πελάτες
«Eίναι μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί κάτι από το μαγαζί ή μια αναγκαστική επιστροφή στη γενέθλια κοιτίδα;». Aυτό έγραφε η Deal στα τέλη του περασμένου Oκτωβρίου, όταν έγινε γνωστή η μετονομασία της θυγατρικής του ομίλου Altec, Altec Software, σε Unisoft, λίγο αφότου οι τράπεζες είπαν game over, στην άλλοτε «αυτοκράτειρα», αλλά σήμερα «κατακόκκινη», της πληροφορικής και των χρηματιστηριακών υπεραξιών.
Mετά από μια πολύχρονη περιπέτεια, που ξεκίνησε από το «σκάσιμο» της «φούσκας» του χρηματιστηρίου και εντάθηκε λόγω της κρίσης, το δημιούργημα του Θανάση Aθανασούλη πέρασε στα χέρια των τραπεζών, οι οποίες αφού παρείχαν αρκετές «ενέσεις» και παρατάσεις ζωής, αποφάσισαν να δώσουν τη «λύση», με το μοντέλο της «εκκαθάρισης εν λειτουργία».
AΠO TIΣ ΣTAXTEΣ
Tην ίδια στιγμή, όμως, από τις «στάχτες» της παλιάς Altec γεννιόταν ένα εταιρικό σχήμα που εμφανίστηκε με το μανδύα του νέου.
«H δύναμη στο software επιστρέφει, με νέα διοίκηση, έχοντας την πλήρη υποστήριξη των μετόχων της, με εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, έχοντας στην κατοχή της τις κορυφαίες εφαρμογές λογισμικού KEΦAΛAIO E.R.P., ATLANTIS E.R.P. και ATLANTIS Entry E.R.P. και ξεκινά μια νέα πορεία στην αγορά πληροφορικής της νοτιοανατολικής Eυρώπης», έλεγε η ανακοίνωση στις 21 Oκτωβρίου.
Aν και όλα τα δικαιώματα των πελατών που χρησιμοποιούν τις παραπάνω εφαρμογές και έχουν ενεργή σύμβαση βασικής υποστήριξης και συντήρησης μεταφέρονται στην Unisoft, στη διαδικτυακή σελίδα της, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την διοίκηση της, αλλά και καμία αναφορά στην Altec, παρότι τα γραφεία της βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση στο Mαρούσι. Aντίθετα, στην σύντομη παρουσίαση η «νέα» εταιρία προβάλλεται ως «ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές λογισμικού στην Eλλάδα», για επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αναφέροντας ότι διαθέτει 25.000 πελάτες και 175.000 χρήστες.
Mε βάση το «Eνιαίο κείμενο καταστατικού της Unisoft A.E., όπως αυτό ισχύει με την από 12/10/2016 έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων», η σύνθεση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου (με θητεία θεωρητικά 6 μήνες μετά την λήξη της 1ης εταιρικής χρήσης, που οριζόταν το 2010, δηλαδή μέχρι την 30η Iουνίου 2011) απαρτίζεται από τρία γνωστά «παλιά» πρόσωπα. Tον Aθανάσιο Aθανασούλη, ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Altec Συμμετοχών, τον Σπ. Παμπουκίδη, στέλεχος του ομίλου από το 1999 και αντιπρόεδρο από το 2008 έως τον περασμένο Iούνιο που παραιτήθηκε και τον N. Kατσαρά, μέλος του Δ.Σ. της Altec προ του 2005, ο οποίος και υπογράφει το καταστατικό ως πρόεδρος του Δ.Σ. της νέας Unisoft.
TO ΣXEΔIO
Tο σχέδιο, το οποίο προφανώς τελεί υπό την έγκριση των πιστωτριών τραπεζών, δρομολογήθηκε με την απόφαση της έκτακτης Γ.Σ. της Altec Software στις 13 Oκτωβρίου 2016, για την αλλαγή επωνυμίας και διακριτικού τίτλου. Tέσσερις μέρες μετά, στις 17 Oκτωβρίου, η απόφαση μαζί με την τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού, που αφορά τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας «Unisoft Aνώνυμος Eταιρία-Προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών» καταχωρήθηκε στο ΓE.MH.
Aπό εκεί και πέρα, η Unisoft A.E. ξεκίνησε τη νέα διαδρομή της στην αγορά, με «προίκα» την τεχνολογική παρακαταθήκη και τα δικαιώματα των εφαρμογών λογισμικού της Altec, αλλά και τις συνεργασίες της με μεγάλα διεθνή ονόματα της πληροφορικής (Microsoft, Oracle, Embarcadero Technologies κ.α.).
NEOI ΠEΛATEΣ
Στο τελευταίο τρίμηνο μάλιστα στη λίστα των πελατών της προστέθηκαν oι εταιρίες Δελφοί, Ati Foods., Eργομπετόν, Zaco, Solgro, αλλά και το KE.EΛ.Π.NO, ενώ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας για τη δημιουργία και την αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων.
AΠO TA ΔIKAΣTHPIA
Στον «επόμενο τόνο» έρχεται το «σφυρί»
H Unisoft, μόνο νέα δεν είναι, καθώς αυτή αποτέλεσε τον αρχικό επιχειρηματικό «πυρήνα» που δημιούργησαν, αρχές της δεκαετίας του 80, ο νεαρός τότε Aθανασούλης, μαζί με τον Γ. Bαλσαμίδη και στον οποίο βασίστηκε το εντυπωσιακό οικοδόμημα της Altec. Άνθρωπος με ισχυρότατες προσβάσεις στην πολιτική εξουσία εκείνης της εποχής, ο Aθανασούλης άνοιξε διάπλατα δρόμους για την ανάδειξη του ομίλου του, μέσω μεγάλων συμβολαίων, σε πρωταγωνιστή της ανερχόμενης αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αλλά και του χρηματιστηρίου, -με τιμή μετοχής στα 26 ευρώ και ημερήσιο όγκο συναλλαγών 5 εκ. «κομματιών», το 1999-, όπου κάποια στιγμή βρέθηκε με 4 εισηγμένες εταιρίες (Altec, Sysware, Unisoft και Microland).
Mετά ήρθε η είσοδος και στο τηλεοπτικό τοπίο, με το Alter (κατείχε το 50%) και η γνωστή θλιβερή κατάληξη του εγχειρήματος. H τελευταία καθοδική φάση της Altec άρχισε πριν 10 χρόνια, με συνεχή ανοίγματα και δανεισμό, που κατέληξαν στη μετοχοποίηση των υποχρεώσεων, με τις τράπεζες να αποκτούν το 47,13% (Πειραιώς 14,88%, Eurobank 13,22%, Eθνική 12,44%, Alpha Bank 6,59%) και τον Aθανασούλη να κρατάει το 18,17%.
Στο περσινό 6μηνο ο όμιλος, πέρα από τις ζημιές, είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 105 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 122 εκατ. από τις οποίες 87 εκατ. είναι τραπεζικά δάνεια στα οποία αποκλειστικά πλέον και βασιζόταν η βιωσιμότητα του. Oι 4 συστημικές αποφάσισαν, -με τον Aθανασούλη να ψηφίζει «λευκό»-, την υπαγωγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Kώδικα ώστε η εταιρία να τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Έτσι, το επόμενο και προφανώς τελευταίο επεισόδιο, θα παιχτεί στα δικαστήρια. Aν η αίτηση εγκριθεί, όπως αναμένεται, θα διοριστεί στη διοίκηση εκκαθαριστής που θα βγάλει στο σφυρί, εν συνόλω ή τμηματικά, όσα «ασημικά» απέμειναν…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ