«Εξελίσσεστε στην πιο αδίστακτη, στην πιο αυταρχική κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα, από τη μεταπολίτευση και μετά», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας τον λόγο κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή,·χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως «αντιδημοκρατικό καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδηγεί την χώρα είτε σε έξοδο από την ευρωζώνη είτε σε 4ο μνημόνιο απεριόριστης διάρκειας».
«Οι εξελίξεις στον ΔΟΛ αποκάλυψαν την ηθική γύμνια, την αδίστακτη φύση, τον τρομακτικό κυνισμό αυτής της κυβέρνησης. Ανεβήκατε στην εξουσία παρουσιάζοντας τους εαυτούς σας ως αδιάφθορους που θα αλλάζαν το μιντιακό κατεστημένο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και κλιμάκωσε την επίθεσή του λέγοντας: «Επιχειρήσετε τον έλεγχο των ΜΜΕ, όταν πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια. Προσπαθείτε μήνες να ελέγξετε το μιντιακό τοπίο. Διαβάσατε την απόφαση του ΣτΕ; Γιατί μάλλον δεν καταλάβατε ότι ο νόμος Παππά κηρύχθηκε αντισυνταγματικός».
«Σήμερα το κάνετε με τους εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε, στη συνέχεια κ. Τσίπρα τους συναντούσατε στα κρυφά. Κάποιοι εκδότες συμβιβάσθηκαν. Έκαναν τις εφημερίδες γραφείο Τύπου της κυβέρνησης. Άλλους τους εκβιάζετε χρησιμοποιώντας τις δικαστικές τους εκκρεμότητες… Θέλετε να πάρετε τον έλεγχο του ΔΟΛ, βάζοντας τοποτηρητή τον κ. Μουλόπουλο… Αυτόν τον άνθρωπο είχατε το θράσος να τον υποδείξετε για αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, αυτή είναι η αντίληψή σας για τις ανεξάρτητες Αρχές», συνέχισε ο αρχηγός της ΝΔ.
«Η κυβέρνησή σας δεν έχει κανέναν απολύτως ηθικό φραγμό. Είστε επικίνδυνοι για τη δημοκρατική ομαλότητα. Είστε το καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για το πώς θα κρατηθεί στην εξουσία. Ο πλουραλισμός, η δημοκρατία, η πολυφωνία, είναι ισχυρότερες από σας. Τα σχέδιά σας θα καταρρεύσουν πολύ σύντομα», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.
Το 2015 το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε
Απέναντι δε στο προεκλογικό δίλημμα που επιχείρησε να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας ,ο οποίος υποστήριξε ότι από την μια είναι η κυβέρνηση με τους ανθρώπους του μόχθου και από την άλλη η αντιπολίτευση που υποστηρίζει τις ελίτ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «το ζήτημα είναι αν συντάσσεσαι κανείς με το καθεστώς συριζανέλ ή με τις δυνάμεις της δημιουργίας. Αν συντάσσεται με την Ελλάδα του κάθε κομματικού Καρανίκα ή του κάθε παιδιού που γνωρίζει ότι αν δουλέψει σκληρά θα προκόψει στην ζωή του». Απευθυνόμενος δε κυρίως προς την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρόσθεσε δε ότι το δίλημμα δεν αφορά μόνο τους πολίτες αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα «που στο παρελθόν κατάφεραν και παραμέρισαν πολιτικές διαφορές και δεν υπολόγισαν το πολιτικό κόστος».
«Το 2015 το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς και ανέδειξε το μονόδρομο των ριζικών μεταρρυθμίσεων. Εσείς ούτε θέλετε ούτε ξέρετε να το κάνετε. Θα καταγραφείτε στην ιστορία ως τραυματική υποσημείωση. Βοηθήσατε μόνο στην αποκαθήλωση του τοτέμ της μεταπολίτευσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει απευθυνόμενος τόσο στον κ. Τσίπρα όσο και σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς«Από την μια υπάρχουν οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής και από την άλλη της ανευθυνότητας. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή εντός της κοινωνίας και πρόσωπα και κόμματα θα χαρακτηριστούν από την τοποθέτησή τους σε αυτή την γραμμή. Ουδετερότητα δεν υπάρχει».
«Επιχειρήσατε να δημιουργήσετε και πάλι ψεύτικα διλήμματα. Από την μια δήθεν οι υπερήφανοι διαπραγματευτές που προστατεύουν το έθνος και από την άλλοι οι κακοί δανειστές» ανέφερε σε άλλο σημείο.
Ο ίδιος δε είπε ότι η δική του κυβέρνηση θα περιλαμβάνει «πρόσωπα και δυνάμεις που ενδεχομένως έχουν διαφορετική πορεία αλλά μοιράζονται τους ίδους στόχους».
Επαναφέροντας το αίτημα των εκλογών είπε «κ. Τσίπρα αφήστε το λαό να επιλέξει ελεύθερα για το μέλλον του. Σας προειδοποιώ να μην διανοηθείτε να διαφύγετε με παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Το δοκιμάσατε και πριν μηνες και αποτύχατε. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο». Προανήγγειλε δε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα φέρει νέο εκλογικό νόμο «που θα στηρίξουν όλες οι δυνάμεις μεταρρύθμισης που θα εγγυηθούν την ομαλή έξοδο από την κρίση».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Θα μάθετε ότι όρος της Δημοκρατίας είναι και η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. Υπάρχουν ευτυχώς θεσμικές πρόνοιες. Θα μάθετε να χάνετε. Ετσι είναι η εξουσία. Και άλλοι σημαντικότεροι από εσάς έχουν χάσει αλλά δεν τίναξαν την χώρα βυθίζοντάς την σε ακυβερνησία. Αν δεν μπορείτε να κάνετε την άσκηση της εξουσίας όπως την θέλετε μην την εξευτελίζετε».
Απόδομώντας το αφήγημα επιτυχίας που ανέπτυξε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είπε «Εχετε οποιαδήποτε επικοινωνία με την χώρα; Ξέρετε ποια είναι η Ελλάδα σήμερα; Μια καθημαγμένη κοινωνία σε κατάθλιψη. Χώρα σε συλλογική απογοήτευση. Χωρίς πυξίδα και σχέδιο για το αύριο. Όλα αυτά σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ασταθές. Ποτέ τα τελευταία 7 χρόνια από την στιγμή που η κρίση χτύπησε την κοινωνία δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για το σκάφος της Ελλάδας. Η κατάσταση στην χώρα έφτασε στο απροχώρητο. Πέπλο απαισιοδοξίας και κατήφειας πλανάται πάνω από την Ελλάδα. Η κοινωνία εμποτισμένη από το δηλητήρια απογοήτευσης κλείνεται στον εαυτό της ή γίνεται βορά σε λαϊκιστές. Η πραγματική οικονομία παραπαίει. Η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει».
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει τους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων και πρόσθεσε «την μια στέλνετε επιστολή στο ΔΝΤ ζητώντας την παραμονή του και την άλλη βγάζετε non paper πανηγυρίζοντας για την ενδεχόμενη αποχώρησή του».
«Δεν μπορείτε να οδηγήσετε την χώρα σε έξοδο από την κρίση και απαγκίστρωση από μνημόνια. Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε ότι μετά το 2018 η χώρα θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Στην καλύτερη περίπτωση θα μείνει η χώρα διασωληνωμένη και εξαρτώμενη από τους πιστωτές στο βαθμό που εκείνοι θα υπολογίζουν σε σενάριο ανάκαμψης της χώρας εντός ευρωζωνης» είπε ο ίδιος για να προσθέσει ότι «σε αυτό το δίλημμα μας εγκλωβίσατε. Ή 4ο μνημόνιο απεριόριστης διάρκειας ή έξοδος από την ευρωζώνη. Γι αυτό το αίτημα για εκλογές είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας. Είναι επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Η χώρα έχει ανάγκη απο ικανή κυβέρνηση που θα επαναφέρει την κανονικότητα. Θα οχυρώσει τη θέση της χώρας σε ευρωζώνη ως ισάξιο μέλος και όχι παρία. Η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρό εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για προσέλκυση επενδύσεων δημιουργία θέσεων εργασίας και περιορισμό των ανισοτήτων που προκάλεσαν οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές σας».