Η δίκη, που κράτησε ένα μήνα, άνοιξε ένα «παράθυρο» στον κόσμο της τέχνης και τα μυστικά τεχνάσματα της οικογένειας
Γαλλικό δικαστήριο απάλλαξε τον art dealer Guy Wildenstein από τις κατηγορίες ότι έκρυψε πίνακες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε offshore, με στόχο τη φοροδιαφυγή. Ο δικαστής Olivier Geron κατέληξε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να κρίνει τον Wildenstein ένοχο για απάτη, παρότι ο πατέρας του έκρυψε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία σε offshore τραστ πριν από το θάνατό του.
Πάντως, η απόφαση του δικαστηρίου επέκρινε την οικογένεια, μιλώντας για «μια ξεκάθαρη πρόθεση φοροδιαφυγής».
Η δίκη, που κράτησε ένα μήνα, άνοιξε ένα «παράθυρο» στον κόσμο της τέχνης και τα μυστικά τεχνάσματα της οικογένειας, τα οποία μάλιστα δεν είχαν αποκαλυφθεί ούτε καν στον ίδιο τον Wildenstein, παρά μόνο μετά το θάνατο του πατέρα του, Daniel, το 2001.
Το δικαστήριο απάλλαξε επίσης από τις κατηγορίες τον ανιψιό του Wildenstein, Alec Junior Wildenstein και τη μονάδα της Royal Bank of Canada στις Μπαχάμες.
Πάντως, όπως αποκαλύφθηκε, ο Daniel Wildenstein είχε δημιουργήσει ένα offshore τραστ στις Μπαχάμες, το 1998, με το όνομα Delta Trust, στο οποίο μεταβίβασε περίπου 2.500 έργα από τη συλλογή του. Μία μονάδα της Royal Bank of Canada είχε τη διαχείριση του τραστ, με μοναδικό στόχο να παρέχει κεφάλαια προς την οικογένεια.
Η οικογένεια Wildenstein πούλησε περισσότερα από 600 έργα τέχνης από το 2000, από τα οποία έβγαλε περίπου 300 εκατ. δολάρια, για να χρηματοδοτήσει το πολυτελές lifestyle της. Παρόλα αυτά, τα έργα που παρέμεναν στην κατοχή της ήταν τριπλάσια σε αξία.
Η εισαγγελία επεδίωκε ποινή φυλάκισης 4 ετών καθώς και ένα μεγάλο πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ. Οι ειδικοί φοβούνταν ότι ένα τέτοιο πρόστιμο θα μπορούσε να ταρακουνήσει την αγορά της τέχνης, αφού θα ανάγκαζε τον Wildenstein να ρευστοποιήσει μέρος της συλλογής του για να το πληρώσει.
Το Delta Trust εκτιμάται ότι ελέγχει 2.000 έργα τέχνης, που εκτιμώνται σχεδόν στο 1 δισ. δολάρια. Έως τώρα, το τραστ φρόντιζε να ρευστοποιεί σταδιακά τα κομμάτια του, μοιράζοντας τις πωλήσεις του σε διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2016, στη δημοπρασία των Christie’s στη Νέα Υόρκη, παρουσιάστηκαν 27 έργα των Wildenstein, τα οποία πουλήθηκαν αντί 1,2 εκατ. δολαρίων. Εάν η οικογένεια αναγκαζόταν να πραγματοποιήσει μία εσπευσμένη και μαζική πώληση, τότε η ήδη εύθραυστη αγορά της τέχνης εκτιμάται ότι θα δοκιμαζόταν περαιτέρω.
Από την Έντυπη Έκδοση