Κρίσιμο το αυριανό Eurogroup, αλλά χωρίς προσδοκίες για συμφωνία
Ιδιαιτέρως χαμηλά έχει ήδη τοποθετηθεί ο πήχης των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας επί του ελληνικού ζητήματος στο αυριανό Eurogroup.
Η κρισιμότητα της αυριανής συνεδρίασης ωστόσο δεν αμφισβητείται, δεδομένου ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του, και να παρουσιάσει στους ομολόγους του της προτάσεις της Αθήνας για μέτρα της τριετίας 2018 – 2020, στο πλαίσιο του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Με τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να πιέζουν ασφυκτικά, η κυβέρνηση προσδοκά πως, προτείνοντας παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και για το 2019, αλλά και περαιτέρω «εξειδίκευσή» του, ώστε να περιλαμβάνει τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα καταφέρει να κάμψει τις αντιστάσεις των δανειστών, ούτως ώστε η συμφωνία να έχει κλείσει έως το επόμενο και καθοριστικό για την Ελλάδα Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Η αυριανή «αποστολή» του Έλληνα ΥΠΟΙΚ πάντως κρίνεται δύσκολη, δεδομένου ότι ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων που θα ικανοποιούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Περαιτέρω διασφαλίσεις δηλαδή, που περιλαμβάνουν σημαντική μείωση του αφορολόγητου, μείωση στις συντάξεις με την άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και ενδεχομένως αλλαγή και σε κάποιον ενδιάμεσο συντελεστή του ΦΠΑ.
Ως εκ τούτου, όπως όλα δείχνουν, στα μέτρα ύψους 2,45 δισ. του 2016 και στα 2,5 δισ. ευρώ του 2017 θα έρθουν να προστεθούν και τα 4,5 δισ. ευρώ της τριετίας 2018 – 2020 για τα οποία το ΔΝΤ πιέζει να ψηφιστούν από τώρα. Σενάριο πάντως, που από την πλευρά της κυβέρνησης, τουλάχιστον προς στιγμήν, απορρίπτεται.