Εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει σύντομα, η επόμενη ημερομηνία-ορόσημο είναι τα μέσα Ιουλίου, καθώς η Ελλάδα μπορεί να καλύψει μέχρι τότε τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, αλλά θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει χρέος ύψους 8 δισ. ευρώ που ωριμάζει τον Ιούλιο, σημειώνει σε έκθεσή της η Société Générale.
Η Société εκτιμά ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα είναι συμβολική ή καθαρά τεχνική, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το τρίτο πρόγραμμα.
Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι οι διαφωνίες στους κόλπους της Ε.Ε. για το χρέος, και συγκεκριμένα για μια μεγάλη ελάφρυνσή του, δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές με λογικά επιτόκια και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητήσει ακόμη ένα πρόγραμμα, ενώ οι φόβοι για Grexit θα εμφανιστούν εκ νέου στον ορίζοντα.
Αν και σημειώνουν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν αλλάζουν σημαντικά την τροχιά του ελληνικού χρέους, ωστόσο η στασιμότητα που παρατηρείται καταδεικνύει τη διστακτικότητα των Ευρωπαίων για πραγματική ελάφρυνση χρέους. Την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων σχολιάζει με έκθεσή της η Citigroup.
Συγκεκριμένα, τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να καθυστερούν, καθώς οι δανειστές δεν βιάζονται να κάνουν καμία παραχώρηση στην Ελλάδα αφού δεν υπάρχουν άμεσες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη βρίσκεται λίγο πριν από πολλές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται επίσης σε θέση να κάνει καμία περαιτέρω δέσμευση για λιτότητα – μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές, και αυτό οφείλεται στη μείωση της δημοτικότητας του κυβερνώντος κόμματος στις δημοσκοπήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με τον Τύπο, έτοιμη να δεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, σημειώνει η Citigroup, όπως ζητήθηκε από το ΔΝΤ, οδηγώντας σε υψηλότερα έσοδα κατά 2,8 δισ.
Αυτό θα ήταν αρκετό για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό για το 2018.