Η οικονομική ανάκαμψη της Ανατολικής Ευρώπης ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά από μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς θα πλήξει το δανεισμό από τις δυτικές τράπεζες και θα υποτιμήσει τις θέσεις των επενδυτών σε μετοχές, ομόλογα και νομίσματα της ευρωζώνης.
Ενώ τρία νομίσματα από τα δέκα με την καλύτερη πορεία παγκοσμίως και πέντε από τα δέκα χρηματιστήρια με την μεγαλύτερη άνοδο βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη, το 76% της τραπεζικής αγοράς ελέγχεται από δυτικοευρωπαίους δανειστές, οι οποίοι εξακολουθούν να απειλούνται από την κρίση χρέους.
«Θα περίμενε κανείς ότι τα ελληνικά προβλήματα τώρα θα είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην αναδυόμενη Ευρώπη, αναφέρει ο Neil Sharing αναλυτής της Capital Economics στο Λονδίνο. «Είναι ένα παζλ. Υποθέτω πως διανύουμε την ηρεμία πριν από την καταιγίδα», προσθέτει.
Υπάρχει ο κίνδυνος ένας νέος γύρος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους να οδηγήσει πιστωτικά ιδρύματα όπως την UniCredit, την Erste Group Bank και τη Societe Generale να περιορίσουν το δανεισμό, καθώς η περιοχή μόλις ανακάμπτει από την πιστωτική κρίση που συνεισέφερε στην ύφεση πριν από τρία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι στις 13 Μαΐου η Ανατολική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος για πρώτη φορά από το 2008.
Παράλληλα, το ΔΝΤ αύξησε τις οικονομικές προβλέψεις για ανάπτυξη στην αναδυόμενη Ευρώπη, επικαλούμενη την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών. Οι οικονομίες της περιοχής θα επεκταθούν 4,3% φέτος και του χρόνου, έναντι του 3.7% και 4% που ανέμενε ΔΝΤ στις 11 Απριλίου.
Το χρέος της Ουγγαρίας, το υψηλότερο μεταξύ των ανατολικών μελών της ΕΕ, θα είναι 75,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, σε σύγκριση με το 55,4% της Πολωνίας και το 41,3% της Τσέχικης Δημοκρατίας, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το χρέος της ευρωπεριφέρειας θα φτάσει στο 87,7%, με την Ελλάδα να έχει ποσοστό 157,7%.
Σε μια περίπτωση μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας από την Ελλάδα ή την Ιρλανδία, τα spreads των ανατολικοευρωπαϊκών CDS και οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινούνταν ανοδικά και οι μετοχές και τα νομίσματα θα υποχωρούσαν, σύμφωνα με τον Christian Keller, τον οικονομολόγο της Barclays Capital στο Λονδίνο ο οποίος ωστόσο συμπληρώνει πως δεν αναμένει να συμβεί κάτι τέτοιο.
Τα CDS της Ρουμανίας διαπραγματεύονται στις 227 μονάδες βάσης από τις 415 μονάδες πέρυσι, ενώ τα ελληνικά CDS εκτινάχθηκαν στις 1.251 μονάδες την περασμένη εβδομάδα από τις 488 μονάδες πριν από ένα χρόνο.
Το κόστος ασφάλισης των ουγγρικών ομολόγων από χρεοκοπία, το οποίο τον περασμένο Ιούνιο διαμορφωνόταν στις 410 μονάδες βάσης, βρίσκεται τώρα στις 247 μονάδες.
Στη Λιθουανία, τα δάνεια άνω των 90 ημερών σε καθυστέρηση ήταν ίσα με 19,1% των χορηγήσεων στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σε σύγκριση με 18,7% στη Λετονία, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Της Ουγγαρίας ήταν 12,5% στα τέλη του περασμένου έτους, και η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα φτάσει το 15% μέχρι το τέλος του έτους.
Οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν ένα νέο σχέδιο για τη διευκόλυνση χρέους στην Ελλάδα και την πρόληψη της πρώτης αναδιάρθρωσης χρέους στη ζώνη του ευρώ. Το 85% των διεθνών επενδυτών που ερωτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει πιθανότητα σε αναδιάρθρωση, με μικρότερες πλειοψηφίες να προβλέπουν πως θα ακολουθήσουν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, σύμφωνα με το Bloomberg Global Poll που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.