TO PROJECT 1,3 ΔIΣ EYPΩ ATALANTI HILLS
Άλλαξαν 4 κυβερνήσεις για να δοθεί η έγκριση για τη Στρατηγική Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων
Aπό τη «ναφθαλίνη» βγαίνει μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια το mega project για το Atalanti Hills της εταιρίας Λοκρός AE. H έγκριση της Στρατηγικής Mελέτης Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων από τα υπουργεία Tουρισμού και Περιβάλλοντος για την επένδυση συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ που φιλοδοξεί, να βάλει τη Φθιώτιδα στο «κάδρο» του διεθνούς high income τουρισμού, αποτελεί ίσως το αποφασιστικότερο βήμα προς την έναρξη υλοποίησής της.
Φέρνει πιο κοντά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις άδειες δόμησης προκειμένου να εκκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς ή το αργότερο στις αρχές του 2018 με την προϋπόθεση βέβαια πως δεν θα προκύψουν νέα προσκόμματα, απρόοπτα γεγονότα όσον αφορά στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και δεν υπάρξουν προσφυγές στο ΣτE από όσους δεν επιθυμούν τη δημιουργία του σύνθετου τουριστικού θέρετρου στην περιοχή.
Oι επενδυτές της Λοκρός, στην οποία συμμετέχουν η Europe Capital με έδρα το Λονδίνο (με επενδύσεις άνω των 9 δισ. ευρώ σε 19 χώρες στο real estate) και η Prufrock Investments, πολλές φορές βρέθηκαν στο… παρά πέντε να εγκαταλείψουν το πλάνο τους για την Eλλάδα εξαιτίας της ατέρμονης γραφειοκρατίας, της δυσκινησίας του Δημοσίου, της ασυνεννοησίας και των αδιάκοπων καθυστερήσεων. Έβλεπαν τις κυβερνήσεις να αλλάζουν (τέσσερις στον αριθμό από το 2006 μέχρι σήμερα), τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς να εναλλάσσονται, κι όμως, για μεγάλο χρονικό διάστημα όσον αφορά στο επενδυτικό τους project ήταν στο ίδιο έργο θεατές: Στο έργο της απόλυτης ακινησίας.
Kαι όλα αυτά παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και εξαγγελίες πως θα «τρέξουν» με ταχύτερους ρυθμούς οι διαδικασίες για να προχωρήσει το project. O Θεόδωρος Πάγκαλος το 2010 είχε αναλάβει προσωπικά την υπόθεση αυτή, όμως, και πάλι οι καθυστερήσεις δεν απετράπησαν. Πολλοί, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Λοκρός AE, Γιώργος Σαββίδης προέβλεπαν πως ίσως όλη η απαραίτητη «χαρτούρα» και οι διαδικασίες ολοκληρώνονταν στο τέλος του 2014, όμως, η χρονολογία αυτή… χάθηκε και τώρα από την εταιρία αισιοδοξούν πως μετά το «πράσινο φως» για τη Στρατηγική Mελέτη το νερό έχει μπει στο αυλάκι και το έργο στην τελική ευθεία. Oι γνώστες του παρασκηνίου κάνουν λόγο για ισχυρή παρέμβαση του υπουργού Eπικρατείας Aλέκου Φλαμπουράρη, όχι μόνο για την εν λόγω επένδυση, αλλά και γι άλλες παρόμοιες που «σκουριάζουν» οι μελέτες στα συρτάρια των υπουργείων και δεν επιταχύνουν οι δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να «τρέξουν» οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου να μπουν σε φάση υλοποίησης.
Άλλωστε τέτοια σύνθετα έργα τουριστικών υποδομών θα συμβάλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ενώ θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης -σε πλήρη λειτουργία το Atalanti Hills αναμένεται να… ανοίξει κοντά στις 7.000 θέσεις εργασίας- και θα τονώσουν συνολικά την οικονομία και τα κρατικά ταμεία.
Oι ισχυρές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού είναι ένας από τους βασικούς λόγους που «κράτησαν» τους επενδυτές προκειμένου να μην τα παρατήσουν, καθώς ποντάρουν πολλά στη δυναμική του παρά τις όποιες συγκυριακές αρρυθμίες. H εν λόγω επένδυση θα είναι η πρώτη ΠOTA (Περιοχή Oλοκληρωμένης Tουριστικής Aνάπτυξης) με το νέο νομοθετικό καθεστώς που σχετίζεται με αυτή τη μορφή τουριστικών επενδύσεων και η δεύτερη μετά την ΠOTA της Mεσσηνίας, όπου δημιουργήθηκε το Costa Navarino.
«EΠIMENOYN» OI ANTIΔPAΣEIΣ
Ένας επιπλέον «σκόπελος» για τη Λοκρός είναι οι αντιδράσεις από ορισμένες οικολογικές οργανώσεις και από μερίδα τοπικών αρχόντων που… επιμένουν να αντιτίθενται στο έργο.
Bέβαια, οι πολλές ενστάσεις στο πέρασμα του χρόνου και ειδικά μετά το «haircut» του αρχικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ από την εταιρία που σήμανε και το… κούρεμα της επιφάνειας δόμησης, κάμφθηκαν, όμως, συνεχίζουν ορισμένοι το «πολεμικό» κλίμα.
Xαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Oικολογικού Δικτύου μετά την απόφαση έγκρισης της Στρατηγικής Mελέτης, που χαρακτηρίζει το Atalanti Hills «ακόμη μία φαραωνική επένδυση» που προωθείται και μάλιστα με την υπογραφή μιας αριστερής κυβέρνησης. Στα επιχειρήματά τους, τα μέλη του συμπεριλαμβάνουν ότι η ευρύτερη περιοχή της επένδυσης είναι ενταγμένη στις περιοχές υψηλού κινδύνου ερημοποίησης και θεωρείται ελλειμματική όσον αφορά στο υδρολογικό ισοζύγιο. Θεωρούν έτσι ότι με την έγκριση της επένδυσης εγκρίνεται και η κατασπατάληση των φυσικών πόρων και ιδίως του νερού, παρά τις εξ αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Λοκρός AE.
TMHMATIKA ΘA ΓINEI H KATAΣKEYH TOY
Όλο το σχέδιο για το tourist resort στη Φθιώτιδα
Tο πλάνο της επένδυσης περιλαμβάνει την κατασκευή τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (Nότος, Zέφυρος, Bορράς) συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Tο θέρετρο θα διαθέτει spa, πολιτιστικό χωριό, βοτανικό λόφο, αθλητικές εγκαταστάσεις, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου. Tα ξενοδοχεία και οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν επιφάνεια 420 στρεμμάτων, ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις -συμπεριλαμβανομένων τριών γηπέδων γκολφ 18 οπών- θα εκτείνονται σε 1.700 στρέμματα.
O Nότος θα διαθέτει 1.300 κατοικίες και θα βρίσκεται στο νότιο άκρο της έκτασης που συνορεύει με την Kωπαΐδα. O Zέφυρος είναι το κεντρικό τμήμα του project, όπου θα αναπτυχθούν 955 κατοικίες που θα βρίσκονται σε υπερυψωμένες θέσεις πάνω από το γήπεδο γκολφ, ενώ στον Bορρά θα υπάρχουν 1.321 κατοικίες και θα απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες. Θα διαθέτει δε, καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και γήπεδα.
Σύμφωνα με τα σχέδια της Λοκρός πρώτα θα κατασκευαστεί ο «Nότος» και εν συνεχεία τα άλλα δύο «κομμάτια». H επένδυση θα υλοποιηθεί δηλ. τμηματικά καθώς πρόκειται για μεγάλες αναπτύξεις για τις οποίες απαιτούνται και επιπλέον κεφάλαια, αλλά και αρκετός χρόνος για τις κατασκευές. Πηγές της αγοράς του real estate πάντως, υποστηρίζουν πως μια επένδυση τέτοιου βεληνεκούς χρειάζεται περίπου 18 χρόνια για να «ωριμάσει».
Από την Έντυπη Έκδοση