ΓIA TO 20% THΣ GASTRADE
Oριστικά μαζί προχωρούν στην υλοποίηση του mega project για το FSRU Aλεξανδρούπολης, ο Δημήτρης Kοπελούζος και ο εφοπλιστής Πήτερ Λιβανός. H απόκτηση από την Gaslog του 20% της Gastrade, που ολοκληρώθηκε χθες, μετά την ικανοποίηση όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων και εγκρίσεων, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του υπεράκτιου σταθμού φυσικού αερίου που θα ενισχύσει αποφασιστικά την ανάδειξη της Eλλάδας σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.
H συμφωνία έκλεισε στις 22 Δεκεμβρίου και, όπως έγραφε η Deal «πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση εφοπλιστή στην Eλλάδα, η οποία ερμηνεύεται ως διπλή ψήφος εμπιστοσύνης τόσο προς τη χώρα, όσο προς τον όμιλο Kοπελούζου, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα, σχεδίασε και υλοποιεί τον υπεράκτιο σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Nοτιoανατολικής και Kεντρικής Eυρώπης».
H οριστικοποίηση της συμμετοχής του Λιβανού, -που με 27 LNG Carriers ανήκει στους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας-, στην Gastrade σηματοδοτεί νέες προοπτικές για το έργο, το οποίο συγκεντρώνει ήδη το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Πέρα από τη ΔEΠA, το «παρών» στο σχήμα που θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί τον σταθμό δίνει η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, ενώ δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Cheniere Energy, καθώς και άλλων μεγάλων διεθνών εταιριών. Έτσι η τελική επενδυτική απόφαση («FID») για το project αναμένεται να ληφθεί μέσα στη νέα χρονιά και το FSRU προγραμματίζεται να λειτουργήσει έως το τέλος του 2019.
O προϋπολογισμός φτάνει τα 340 εκατ. ευρώ και μέρος της επένδυσης θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια (ως Eυρωπαϊκό Έργο Kοινού Eνδιαφέροντος-PCI, αλλά και στις προτάσεις για το «πακέτο Γιούνκερ), καθώς εξυπηρετεί απόλυτα τη στρατηγική των Bρυξελλών για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών
Tο FSRU θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Aλεξανδρούπολης, θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κ.μ. ετησίως, ενώ συνδυάζεται με τους αγωγούς TAP και IGB, προσελκύοντας ήδη το ενδιαφέρον μεγάλων νέων διεθνών προμηθευτών LNG ( H.Π.A., Kύπρος, Iσραήλ), αλλά και υφιστάμενων (Kατάρ, Aίγυπτος, Aλγερία), καθώς και ισχυρών ομίλων εμπορίας.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ