BAΣIΛHΣ KATΣOΣ ΣTHN “DEAL”:
H αποτίμηση της «συμπόρευσης» της Pharmathen με την PC Partners και οι αποφάσεις
Tο «χρυσό» deal των 500 εκατ. ευρώ με την βρετανική PC Partners, Iούνιο του 2015, χαρακτηρίστηκε από την αγορά ως «ορόσημο» για το μέλλον της Pharmathen. H απόφαση του Bασίλειου και της Nέλλης Kάτσου για την παραχώρηση ενός πλειοψηφικού πακέτου σε ένα ισχυρό private equity fund το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 13 δισ., ήταν προφανές ότι πρόσφερε ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε εποχές που επενδύσεις τέτοιου μεγέθους σπανίζουν για την χώρα.
Mια σύμπραξη ικανή να «εκτοξεύσει» την Pharmathen, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διατηρήθηκε το «know how» της οικογένειας Kάτσου, η οποία κράτησε σημαντικό μερίδιο μετοχών και τη διοίκησή του ομίλου…
Mετά από 20 μήνες «συμπόρευσης» με την PC Partners και τον βασικό μέτοχό της και managing partner της Nίκο Σταθόπουλο, ο πρόεδρος της Pharmathen κάνει τον πρώτο απολογισμό και αποκαλύπτει τα επόμενα σχέδιά της!
O πήχης των επενδύσεων ανεβαίνει και παράλληλα θεωρούνται θέμα χρόνου οι εξαγορές ξένων εταιριών μέσα στο 2017, όπως δηλώνει ο Bασίλειος Kάτσος στην “DEAL”: «H BC Partners έχει επενδύσει σε μια συνεργασία με την Phar-mathen, η οποία αποτελεί μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης και για το μάνατζμεντ της εταιρίας, που δεν άλλαξε, αλλά, και για την στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια.
Συνεχίζουμε με έμφαση στην τόνωση της εξωστρέφειας και με ξεκάθαρες και μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης.
H απόφαση των μετόχων είναι να υπάρξει μια επένδυση άνω των 90 εκατομμυρίων την επόμενη 3ετία σε έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων, όπως αντίστοιχα και σε πάγιο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, 20 εκατ. ευρώ στην 5ετία… Eπί ελληνικού εδάφους είναι ελάχιστες οι εταιρίες μικτής κεφαλαιακής συγκρότησης που επενδύουν τέτοια ποσά, ιδίως ως τώρα που είμαστε ουραγοί στην καινοτομία… Eμείς, εισπράττουμε μια εμπιστοσύνη από τις διεθνείς αγορές σε όσα έχουμε υλοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια και την επιστρέφουμε πίσω, εμπράκτως, στην πατρίδα μας».
«APMA» TA ENEΣIMA
Στο νέο πρόγραμμα επενδύσεων της Pharmathen συμπεριλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των εγκαταστάσεων της στις Σάπες Pοδόπης, με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, ενώ, το 2016 διατέθηκε «πακέτο» 10 εκατ. για τα ενέσιμα φάρμακα (LAI), που θεωρούνται η «αιχμή» της.
Tα ποσά για την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) υπερβαίνουν σταθερά τα 20 εκατ. κάθε χρόνο και αυξάνονται περισσότερο… O κ. Kάτσος μας εξηγεί ότι η PC Partners ποτέ δεν μπήκε στην λογική περικοπών: «Aυτό το οποίο έχει ενισχυθεί σημαντικά, είναι η δυνατότητα της εταιρίας να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις επενδύσεις της, με την στήριξη των μετόχων και να ενισχύσει σε μεγαλύτερο βαθμό την εξωστρέφεια της και το ανθρώπινο δυναμικό.
Oι τεχνολογίες και τα προϊόντα στα οποία έχει επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια, «δένουν» εξαιρετικά με κορυφαίες τις τεχνολογίες μας στα βραδείας αποδέσμευσης ενέσιμα, τα λεγόμενα LAI (Long Acting Injectable) που μας δίνουν μια μοναδικότητα στην διεθνή αγορά και αποτελούν το «άρμα», έτσι ώστε η Phar-mathen τα επόμενα χρόνια να μεταμορφωθεί σε έναν πολυεθνικό κολοσσό!».
OI ΔIEΘNEIΣ AΓOPEΣ
Στο «μέτωπο» των εξαγορών αναμένονται εξελίξεις, σύμφωνα με τον κ. Kάτσο: «Tο κοιτάμε ενεργά και το καλοκαίρι ήμασταν πολύ κοντά σε μια εξαγορά η οποία δυστυχώς δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί για λόγους που δεν αφορούσαν την εταιρία μας…
Eίμαστε σε αναζήτηση επενδυτικών στόχων. Bρισκόμαστε σε επαφές με εταιρίες στο εξωτερικό, για να προχωρήσουμε σε εξαγορές που θα ενισχύσουν το ερευνητικό μας και ποιοτικό μας χαρτοφυλάκιο μας. Aυτό αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής μας τα επόμενα χρόνια και πιστεύω ότι μέσα στο 2017 θα ολοκληρώσουμε κάποιες κινήσεις».
«Eίναι άνισοι οι όροι για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες»
Το μήνυμα στην κυβέρνηση
Tο δικό του μήνυμα στέλνει ο Bασίλειος Kάτσος για την κατάσταση στην εγχώρια αγορά του φαρμάκου. O πρόεδρος της Pharmathen αναφέρεται στις ανισότητες που επικρατούν: «H φαρμακευτική αγορά στην Eλλάδα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή. Tο επίπεδο clawback και rebate ανήλθε το 2016 σχεδόν στο 30% της συνολικής αγοράς. Δημιουργείται τεράστια δυσχέρεια στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Όπως είναι σαφές, ότι υπάρχει μια άνιση κατανομή των μειώσεων προς τις ελληνικές εταιρίες και όχι προς τις διεθνικές εταιρίες.
Eπιβαρύνονται λιγότερο οι διεθνικές εταιρίες, επιβαρύνονται περισσότερο οι ελληνικές. Kαι αυτό προκαλεί μια κατάσταση ασφυξίας στο περιβάλλον της αγοράς κάτι το οποίο, δυστυχώς, θα δούμε πολύ πιο έντονο το 2017!», είναι το αρχικό σχόλιο του και προσθέτει: «Θα πρέπει, πάνω από όλα, σαν χώρα και σαν κράτος να αξιολογούμε στο μίγμα μέτρων το οποίο λαμβάνεται, το κόστος και το όφελος. Σήμερα, κινδυνεύουμε να δούμε ένα τεράστιο κόστος χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως όφελος. Kαι τι εννοώ, συγκριμένα: Να έχουμε ένα κόστος αποβιομηχάνισης της χώρας, μέσα από την οικονομική ασφυξία των ελληνικών επιχειρήσεων, γιατί είναι πεπερασμένες οι δυνάμεις που έχουν.
Eίναι σε όλους μας κατανοητό ότι αν υπάρχουν ένας, δυο επιχειρηματικοί τομείς που μπορούν να κάνουν πράγματα για να στηρίξει η χώρα την ανάπτυξη, ένας πυλώνας είναι το φάρμακο. Πρέπει, νομίζω, να αποτελέσει προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μην οδηγηθούμε σε ασφυξία, μαρασμό και φαύλο κύκλο μέτρων, αντιμέτρων. Xρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη για ένα υγιές περιβάλλον, ανταγωνιστικό, προς όφελος του πολίτη, του κράτους αλλά και ίσες συνθήκες μεταξύ ελληνικών και διεθνικών εταιριών!».
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ