Στις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα αναφέρεται η Citigroup, σε σημερινό της note για την Ελλάδα, όπου επισημαίνει ότι δεν «βλέπει» να υπάρχει σύντομα συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.
Όπως σημειώνει, οι συνομιλίες την Παρασκευή στις Βρυξέλλες έδειξαν ότι υπάρχει κοινή θέση των πιστωτών απέναντι Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των κλιμακίων, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι υπάρχει «σαφής κατανόηση» από όλες τις πλευρές ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων, τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, τα κύρια εμπόδια παραμένουν η συμμετοχή του ΔΝΤ, οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι καθώς και άλλα δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν φέτος.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσακαλώτος, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις για την προ-νομοθέτηση των μέτρων πέρα από το 2018 «πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από το πλαίσιο της δημοκρατίας και των ηθικών αξιών που ενέπνευσαν την Ευρώπη», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί θετικά, σημειώνοντας ότι “όποιος παίζει παιχνίδια για μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, με διασπάσεις και διαιρέσεις, παίζει με τη φωτιά”.
Όπως σχολιάζει η Citi, η πολιτική πίεση παραμένει προς το ΔΝΤ το οποίο, από την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά, παραμένει το βασικό εμπόδιο για την εξεύρεση μιας συμφωνίας. Η αυτοεπιβαλλόμενη προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας παραμένει η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Η απουσία των κινδύνων ρευστότητας, ωστόσο, μειώνει σημαντικά την πίεση σε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε βραχυπρόθεσμο συμβιβασμό.
Όπως τονίζει, η επόμενη αποπληρωμή-κλειδί (1,4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ) είναι 2½ μήνες μακριά (20 Απριλίου) και η αμέσως επόμενη είναι τον Ιούλιο (περίπου 7 δισ. ευρώ), για την οποία πιθανότατα η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση.