Άρθρο – ανάλυση των Financial Times κάνει λόγο για «ευκαιρία» ανάκαμψης μέσω… Grexit
Στους οικονομικά «πληγωμένους» της ευρωζώνης εντάσσει την Ελλάδα ο συντάκτης των Financial Times Τόνι Μπάρμπερ, παρομοιάζοντάς την ως ασθενή που για οκτώ συνεχόμενα χρόνια παραμένει στο νοσοκομείο, αναμένοντας, το 2018, την τέταρτη κατά σειρά «οικονομική μετάγγιση» που θα την κρατήσει εν ζωή.
Προσθέτει μάλιστα ότι, στα τέλη του 2019, η χώρα μας θα βρίσκεται σε «μονάδα εντατικής θεραπείας» για διάστημα μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη της ευρωζώνης.
Το δημοσίευμα συνεχίζει κάνοντας αναφορά στο μέχρι τώρα αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι τελικά η Ελλάδα θα συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις των δανειστών της. Στην δε περίπτωση που δεν το κάνει, θα συρθεί στο σπιράλ αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων με βέβαιο αποτέλεσμα να τεθεί σε «τεχνητή υποστήριξη» μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο.
Η δεινή θέση της χώρας, υποστηρίζει ο συντάκτης, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια περί Grexit ως προοπτική, αφού μετά από επτά χρόνια «θεραπείας» τα αποτελέσματα είναι φτωχά.
Ο συντάκτης θέτει σε ρεαλιστική βάση το πρόβλημα της μη ικανότητας της χώρας να ξεπληρώσει τα χρέη της –γεγονός που εδράζεται στην διαφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η διαφωνία μεταξύ των Θεσμών εκτείνεται και στον τομέα του δημοσιονομικού πλεονάσματος της χώρας, με τους Ευρωπαίους να αισθάνονται ικανοποίηση και το ΔΝΤ να διατηρεί τις επιφυλάξεις του, καθώς, κατά την κρίση του, είναι σύνηθες το φαινόμενο εγκατάλειψης των δημοσιονομικών στόχων από τα κυβερνώντα κόμματα, ακριβώς εξαιτίας της εξάρτησής τους από το πελατειακό σύστημα των ψηφοφόρων τους.
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα προγράμματα διάσωσης που εφαρμόστηκαν δεν συνοδεύτηκαν με όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και, ως εκ τούτου, το ελληνικό κράτος δεν εκσυγχρονίστηκε επαρκώς.
Η παραλυσία της χώρας θα συνεχιστεί, υποστηρίζει ο συντάκτης, όσο δεν κυριαρχεί μια αποφασιστική ώθηση είτε προς την αποφασιστική μείωση του χρέους είτε προς την έξοδο από την ευρωζώνη, δημιουργώντας αρκετό χώρο στην Ελλάδα να κάνει το ελάχιστο δυνατό στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συνεχίσει η ροή της οικονομικής βοήθειας.
«Σε αυτή την κατάσταση, κανείς δεν είναι νικητής και σίγουρα όχι ο ελληνικός λαός» καταλήγει το άρθρο.