Συνομιλίες με ομολογιούχους για πρόγραμμα επέκτασης της απόσβεσης χρεών στην Ελλάδα εισηγήθηκαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, λέγοντας ότι 110 δισ. ευρώ του περασμένου έτους απέτυχαν να αποκαταστήσουν την οικονομική υγεία στη χώρα.
Η Ευρώπη θα εξετάσει την “αναμόρφωση” (reprofiling) των ελληνικών ομολόγων, ως μέρος ενός πακέτου, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων κρατικών περιουσιακών στοιχείων και μεγαλύτερων περικοπών στις δαπάνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Αν πληρούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις, τότε μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της “αναμόρφωσης”, δήλωσε ο Γιούνκερ σε δημοσιογράφους αργά χθες, μετά από την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. «Δεν είναι “αναμόρφωση” ή τίποτα. Είναι μέτρα, μέτρα και μέτρα, και τότε ίσως και αναμόρφωση», είπε.
Η προοπτική της πρότασης αυτής σηματοδοτεί μια διακοπή του αγώνα για την καταπολέμηση της κρίσης της Ευρώπης, με τις κυβερνήσεις να μεταθέτουν ενδεχομένως κάποιες δαπάνες προς τους κατόχους ομολογιών, αντί να βασίζονται σε χρηματοδοτήσεις από τους φορολογούμενους για την εξάλειψη της κρίσης του χρέους.
Μια «μεγάλη αναδιάρθρωση» παραμένει ακόμα ταμπού, είπε ο Γιούνκερ.
Ευρώ
Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση, μετά τη συνάντηση, στο 1,4143 δολάριο στο Τόκυο. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες εν μέσω νέων ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση του χρέους.
Όχι στην αναδιάρθρωση
Μια συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση εξαγοράς ομολόγων στην Ελλάδα δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση, και οι υπουργοί οικονομικών, συμπεριλαμβανομένων των Κριστίν Λαγκάρντ, της Γαλλίας και Ντιντιέρ Ρέιντερς του Βελγίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους.
«Η αναδιάρθρωση, ή η αναμόρφωση δεν είναι στο τραπέζι», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Ρέιντερς.
«Υπάρχει μια αίσθηση ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να λάβει περαιτέρω μέτρα για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα», ανακοίνωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, καθώς έφθασε για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, η Έλενα Σαλγάδο, δήλωσε ότι οι υπουργοί συζήτησαν για την Ελλάδα τη Δευτέρα και άκουσαν για την πρόοδο του προγράμματος δανεισμού της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με το Dow Jones.
«Θα πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει η αποστολή του ΔΝΤ και της ΕΕ, οι οποίοι θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να ολοκληρώσουν την εργασία τους, αλλά υπάρχει ένα κλίμα πως ίσως θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα», δήλωσε.
Επιπλέον οικονομική βοήθεια
«Είμαστε υπέρ της επέκτασης του χρονικού διαστήματος, να δοθεί στους Έλληνες περισσότερος χρόνος, αλλά η δόση μπορεί να καταβληθεί μόνο αν ισχύσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, αναφερόμενη στην προγραμματισμένη εκταμίευση 12 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.
Πώληση assets
Οι πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης πίεσαν την Ελλάδα να προχωρήσει πέρα από τα σημερινά σχέδια, προς την πώληση 50 δισ. ευρώ κυβερνητικών assets, ενδεχομένως με τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων.
Αντιμέτωπη με τα νέα αιτήματα, η Ελλάδα μπορεί να καθυστερήσει την προγραμματισμένη ανακοίνωση των νέων μέτρων στο κοινοβούλιο.
Διαβάστε επίσης: “Η Ελλάδα πρέπει να κάνει την εργασία της”
Πολιτική συναίνεση ζήτησαν Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ελλάδα και Πορτογαλία στο “επίκεντρο”