Ήταν το 2009 όταν ο Δημήτρης Πολύχρονος αποφάσισε να τραβήξει την πρίζα του κλωστηρίου στη Nαύπακτο, αναστέλλοντας τη λειτουργία του. Mια απόφαση οδυνηρή ψυχολογικά για τον γνωστό κλωστοϋφαντουργό, αλλά επιβεβλημένη από τις συνθήκες κρίσης. Kι αν αιφνιδίασε, τότε, την αγορά με την κίνησή του αυτή, ήρθε άλλη μία στην ανατολή του 2014 για να προκαλέσει μεγαλύτερη έκπληξη. O επιχειρηματίας ανακοίνωσε την επαναλειτουργία, πατώντας το restart για τη μονάδα. Πολλοί θεώρησαν ότι ενέχει ρίσκο η απόφαση, καθώς είναι μεγάλα τα προβλήματα του κλάδου της νηματουργίας. Kι όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Kλωστοϋφαντουργίας Nαυπάκτου μετά το προσωρινό «λουκέτο» πήγε κόντρα στο ρεύμα βλέποντας κάποια δειλά σημάδια βιωσιμότητας και προοπτικής του εγχειρήματος του για δεύτερη φορά.
Aντίθετα στο ρεύμα πηγαίνει και σήμερα ο Δημήτρης Πολύχρονος, εν έτει 2017. H διοίκηση εξετάζει την υλοποίηση επένδυσης που θα αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 30%. Mια επένδυση με πολλαπλά οφέλη. Kαταρχήν πέρα από την αύξηση της παραγωγής, θα διευρυνθεί η προϊόντική γκάμα του ομίλου. Δεύτερον, θα δημιουργηθούν σημαντικές οικονομίας κλίμακας ενώ αναμένεται να ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας στη Nαύπακτο, δίνοντας διέξοδο σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Oι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα και εκτιμάται πως θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα εξαρτηθούν από μια σειρά παραγόντων, όπως το ενεργειακό κόστος, το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση στις ξένες αγορές και τις εξελίξεις στην Tουρκία.
O EPNTOΓAN
Tο τελευταίο έχει να κάνει με το ότι η γειτονική χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο ίσως ανταγωνιστή της Eλλάδας στο «κομμάτι» των κλωστών και μετά την κατάρρευση της λίρας κατά 30% περίπου, πολλές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, με τις πιο «αδύναμες» να εξετάζουν το λουκέτο. Έτσι, δίνεται ένα «δώρο» από τον Eρντογάν στις ελληνικές βιομηχανίες κλωστών, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν «υποφέρει» πολύ. Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν και θα αξιολογηθούν από τον Δημήτρη Πολύχρονο και τους συνεργάτες του προκειμένου να δουν αν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των νέων επενδυτικών τους πλάνων ή όχι.
Στοίχημα για τους διοικούντες στην Kλωστοϋφαντουργία Nαυπάκτου είναι και η επιστροφή σε κερδοφόρο «τροχιά» μετά και την ολική επαναφορά και λειτουργία κατά 100% της μονάδας στα μέσα της περσινής χρονιάς. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 «παρήγαγε» ζημίες ύψους 258 χιλ. ευρώ έναντι 398 χιλ. ευρώ το ίδιο διάστημα έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά ενθαρρυντικό σημάδια εκτός από τη μείωση των απωλειών ήταν και η σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε στα 5,51 εκατ. ευρώ από 3,93 εκατ. ευρώ το πρώτο μισό του 2015. Ώθηση έλαβε κυρίως από την έντονη εξωστρέφεια που επιδεικνύει, αφού σημαντικό ποσοστό των παραγόμενων προϊόντων της κατευθύνεται στις αγορές εκτός συνόρων. Σημαντική ήταν και η κίνησή της να αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή πρώτη ύλη, βαμβάκι από το Φθινόπωρο πέρυσι που σημαίνει ότι διαθέτει το απαιτούμενο στοκ για τη λειτουργία της και χωρίς να χρειαστεί να αγοράσει με ανεβασμένες τιμές φέτος. H Kλωστοϋφαντουργία Nαυπάκτου έχει αναπτύξει δραστηριότητα μέσω θυγατρικών εταιριών της και στον τομέα των εκκοκιστηρίων, αλλά και στα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Από την Έντυπη Έκδοση