Ρεκόρ για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, στα 252,9 δισεκατομμύρια ευρώ
Το «Made in Germany» πουλά τρελά. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 252,9 δισ. ευρώ το 2016, δίνοντας ένα πολύ καλό επιχείρημα στον σύμβουλο του Donald Trump για θέματα εμπορίου Peter Navarro, ο οποίος κατηγόρησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ότι χρησιμοποιεί το «χονδροειδώς υποτιμημένο» ευρώ για να πλήξει τις ΗΠΑ.
«Ο Peter Navarro δεν χαίρεται για αυτό και θα περιμένω το τουιτ του Trump», είπε ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής αγορών της Lindsey Group, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα.
Ασφαλώς, το Βερολίνο έσπευσε να υπερασπιστεί τις οικονομικές πολιτικές της χώρας, έπειτα από την επίθεση του Navarro. «Η Γερμανία είναι μία χώρα που πάντα ζητούσε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τη Bundesbank, πριν δημιουργηθεί το ευρώ», δήλωσε η Angela Merkel. Είναι αλήθεια ότι το ευρώ δεν ελέγχεται από τη Γερμανία, αλλά από την ΕΚΤ.
Όμως, το επιχείρημα αυτό δεν ικανοποιεί την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία αρχίζει να ακολουθεί όλο και πιο προστατευτικές οικονομικές πολιτικές. Ο Trump έχει απειλήσει ειδικά τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με την επιβολή δασμού 35% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Ο Jens Spahn, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αντέκρουσε τις αμερικανικές κατηγορίες, λέγοντας ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία έχουν ωφεληθεί σημαντικά από την παγκοσμιοποίηση και την οικονομική ενοποίηση. «Το να κατηγορεί κανείς μια χώρα που έχει κάνει τα σωστά βήματα ώστε να ωφελείται από ένα έντονα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι παράξενο. Κανείς δεν έχει συμφέρον από το να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο», έγραψε σε άρθρο του στη Wall Street Journal.
Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας βρίσκεται στο στόχαστρο. Πολλοί οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και εκείνοι της ΕΚΤ, έχουν προειδοποιήσει ότι οι ανισορροπίες στο εμπόριο αποτελούν μια απειλή για την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τους επικριτές της, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να ενθαρρύνει τις αυξήσεις των μισθών, για να τονώσει την εσωτερική ζήτηση και να βοηθήσει τις ξένες οικονομίες. Όμως, το Βερολίνο αντιστέκεται στην ιδέα αυτή, εστιάζοντας αντίθετα στην επίτευξη ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics για την Ευρώπη, η κυβέρνηση Trump ενδέχεται να εφαρμόσει μια σειρά από στρατηγικές για να μειώσει τις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Ευρώπη και να τονώσει την εσωτερική παραγωγή.
«Παρότι ο προστατευτισμός μπορεί να έρθει με τη μορφή δασμών στα προϊόντα, η αμερικανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει επίσης να κρατήσει το δολάριο σε χαμηλά επίπεδα», λέει.
Από την Έντυπη Έκδοση