Την ώρα που στα βρετανικά σούπερ μάρκετ, τα μαρούλια τείνουν να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση και πωλούνται πανάκριβα, οι καταναλωτές έρχονται τώρα αντιμέτωποι με την αύξηση των τιμών και σε άλλα γεωργικά προϊόντα, με το ελαιόλαδο να γίνεται είδος πολυτελείας σε κάποιες αγορές.
Ο αλλοπρόσαλλος καιρός στην Ισπανία και την Ιταλία, που αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιόλαδου στον κόσμο, φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά. Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ιταλία έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο από τον Οκτώβριο, στα 5,75 ευρώ το κιλό, ενώ το αντίστοιχο κόστος στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 10%. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν και άλλου.
Στη Βρετανία, όπου το Brexit έχει προκαλέσει την κατάρρευση της στερλίνας, η άνοδος των τιμών κάνει το λάδι απλησίαστο, αφού φέρνει τις τιμές του στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Ο διάσημος σεφ Jamie Oliver κλείνει έξι από τα ιταλικά εστιατόρια που λειτουργεί στη Βρετανία, καθώς η πτώση της στερλίνας εκτινάσσει το κόστος των πρώτων υλών. «Το ελαιόλαδο είναι ακριβό και βρίσκεται στα χέρια της φύσης. Το πολύ καλό λάδι αξίζει κάθε σεντ. Σχεδόν το χρεώνουμε με την κουταλιά, όπως θα κάναμε με το φουά γκρα ή το χαβιάρι», λέει.
Εξαιτίας του ζεστού και υγρού καιρού, η φετινή σοδειά στην Ιταλία αναμένεται να είναι κατά 50% μικρότερη. Στην Ισπανία, τα μεγαλύτερα προβλήματα προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στην Ανδαλουσία. Το αποτέλεσμα είναι ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου προβλέπεται μειωμένη κατά 8% αυτή τη σαιζόν.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση αυξάνεται, λόγω της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών, με αποτέλεσμα οι Ισπανοί να αναγκαστούν να βάλουν χέρι στα αποθέματά τους, για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για εξαγωγές.
Από την Έντυπη Έκδοση