Με αφορμή την απόφαση του Eurogroup και τα νέα μέτρα
Να αποδομήσει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης εν τη γενέσει τους όσον αφορά τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup επιχειρεί σύσσωμη η αντιπολίτευση. Κοινή πεποίθηση όλων των κομμάτων της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας είναι ότι η χώρα μας βγήκε ζημιωμένη από τη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός έκανε βήματα πίσω «αναζητώντας την παραμονή του στην εξουσία» και τα δύσκολα… έρχονται.
Με τα σημερινά δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας στην ψηφοφορία στη Βουλή δεν θα βρει βουλευτές – συμμάχους εκτός από τους 153 των δύο κυβερνητικών εταίρων, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ταχθεί στην απέναντι πλευρά.
Στη ΝΔ, από την πρωινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε μπει στο τραπέζι η διαφαινόμενη εξέλιξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Είτε κλείσει η αξιολόγηση είτε δεν κλείσει, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως το κόστος για τη χώρα είναι τεράστιο», έλεγε αργότερα υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας που συμμετείχε στη συνεδρίαση. Το plan B της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας στην κορυφή το σενάριο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή και πλέον δεν εστιάζουν τη ρητορική τους τόσο στο αν θα κλείσει ή όχι, αλλά στον τελικό λογαριασμό που θα έρθει στους πολίτες για την επόμενη μέρα. Η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ανικανότητα που οδηγούν σε οδυνηρά αποτελέσματα για τους πολίτες, «διαβάζοντας» τις χθεσινές εξελίξεις μέσα σε μία φράση: «’Ναι’ στη μείωση του αφορολόγητου, την περικοπή συντάξεων και τις ομαδικές απολύσεις, ‘όχι’ στην ποσοτική χαλάρωση, τη μείωση του χρέους και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης».
Η αξιολόγηση, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο και σήμερα «η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα, ενώ η οικονομία βουλιάζει». Αυτή όμως η επιστροφή των θεσμών, σημειώνουν, «συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για αρκετά χρόνια, με πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018».
«Καρέκλα και εξουσία»
Περιπαικτικά υποδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα του Eurogroup. «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί ‘πέτυχε’ να έρθει η τρόικα (τώρα κουαρτέτο) στην Ελλάδα», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, εγκαλώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεσμεύτηκε να προνομοθέτησει μειώσεις του αφορολόγητου, περικοπές των κύριων συντάξεων και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. «Τα μόνα φετίχ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η καρέκλα και η εξουσία», σημείωσε δηκτικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης και ενώ στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά θέτουν μια σειρά ερωτημάτων: «Σε τι άλλο δεσμεύτηκαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ; Για πόσα χρόνια θα ισχύσει η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ; Τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος; Πότε η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ;».
Με ειρωνεία σχολίασε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης τις εξελίξεις. Σε ανάρτησή του στο twitter σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι μάχες καταλήγουν σε νίκες ή ήττες. Και στην Ελλάδα του Τσίπρα σε… μετονομασίες. Νέο μείγμα πολιτικής θα αποκαλούνται πλέον τα νέα μέτρα».
Επικριτική και η Ένωση Κεντρώων, η οποία συστήνει στην κυβέρνηση «να προσέξει μήπως κλαίει την άλλη εβδομάδα». Οι δανειστές, εξηγεί το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, ζητούν μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει. «Τώρα όμως δεν θα μπορούμε να αδρανούμε, υπάρχουν “οι κόφτες και οι υπερ-κόφτες και τα υπερ-ταμεία”».
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «εξαπάτηση του ελληνικού λαού, μόνο που δεν πείθει πια κανέναν», ενώ η Χρυσή Αυγή εκτιμά ότι οι συγκυβερνώντες «τα δίνουν όλα για να παραμείνουν στις καρέκλες τους για λίγο ακόμα».