Έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ
Μείωση των ασφαλιστικών του επιβαρύνσεών και μάλιστα σε μεγάλο διαπίστωσε το 77% των επιχειρηματιών του κλάδου του εμπορίου, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που οποία πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ -ΕΣΕΕ) από τη Δευτέρα 6/2 μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εμπορικών επιχειρήσεων, σχετικά με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, για το 77% των επιχειρηματιών οι νέες ασφαλιστικές εισφορές είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, ενώ για το 14% υψηλότερες. Ανεπηρέαστο, από το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών δηλώνει το 9% των επιχειρηματιών.
Την ίδια ώρα, το 50% των επιχειρηματιών εξακολουθεί να μην γνωρίζει τις επερχόμενες αλλαγές και τα νέα ποσά που καλείται να καταβάλλει.
Για τους επιχειρηματίες που οι νέες ασφαλιστικές εισφορές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου ένας στους δύο δηλώνει ότι μειώθηκαν κατά πολύ, ένας στους τέσσερις ότι υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη μείωση και αντίστοιχο ποσοστό κρίνει ότι μειώθηκαν κατά λίγο.
Η εκτίμηση για τη μέση μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, με βάση το προηγούμενο καθεστώς του ΟΑΕΕ, ανέρχεται στα 350 ευρώ, ενώ με βάση τον ΕΦΚΑ διαμορφώνεται στα 261 ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη – μετά τη Γαλλία – όσον αφορά το συνολικό ποσοστό υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών επί του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), ενώ κατατάσσεται έβδομη με βάση τον συντελεστή για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των υπολοίπων επαγγελματιών και εμπόρων.
Με βάση το νέο ασφαλιστικό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν το 26,95% του εισοδήματος τους για κύρια ασφάλιση και υγεία. Οι εισφορές φτάνουν το 37,95%, όπου προβλέπεται υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα χάνει το 39,3% του εισοδήματος του σε φόρους και εισφορές, ενώ ο μέσος όρος στα κράτη – μέλη του Οργανισμού είναι 35,9%. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών.
Επίσης σε χώρες που οι εισφορές συνδέονται με το εισόδημα, οι αυταπασχολούμενοι με μικρά εισοδήματα είτε απαλλάσσονται, είτε το ανώτερο όριο υπολογισμού των εισφορών είναι χαμηλότερο από τα 5.860 ευρώ που ισχύει στην Ελλάδα.