Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μεταβίβαση της «Μαρινόπουλος» στην «Σκλαβενίτης», καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιλυθούν και οι τελευταίες νομικές εκκρεμότητες οι οποίες σχετίζονται με την άσκηση τριτανακοπών.
Στόχος είναι να έχουν κλείσει όλα τα νομικά ζητήματα το αργότερο έως τέλος Μαρτίου, προκειμένου να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης της «Μαρινόπουλος» στην «Σκλαβενίτης» και στη συνέχεια, εντός 20 ημερών να αποδεσμευθεί η νέα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 477 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από αυτά τα 352 εκατ. ευρώ πρόκειται για κοινό ομολογιακό δάνειο που θα χορηγήσουν οι τράπεζες και 125 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια της «Σκλαβενίτης».
Για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργήθηκε λόγω της έκδοσης καθυστέρησης της απόφασης εκτιμάται ότι απαιτούνται περί τα 50 εκατ. ευρώ επιπλέον, ποσό που σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες με εγγυήσεις από την πλευρά της «Σκλαβενίτης».
Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες
Ήδη σε κάποια καταστήματα του δικτύου της «Μαρινόπουλος» έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης. Εξάλλου, το σήμα Carrefour επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα έως τις 31 Μαρτίου 2017.
Οι τριτανακοπές που ασκήθηκαν πάντως επί της δικαστικής απόφασης της 16ης Ιανουαρίου 2017 (της απόφασης με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος») ήταν τελικά λιγότερες και μικρότερης σημασίας από τις αναμενόμενες. Συνολικά κατατέθηκαν επτά αιτήσεις τριτανακοπής: μία από την εταιρεία «Αφοί Καρυπίδη», μία από δύο δικαιοχρήστες (franchisees) της Μαρινόπουλος, μία από την τεχνική εταιρεία «Καρατζίμας», μία από την εταιρεία «Νιτσιάκος» η οποία επιθυμεί επαναπροσδιορισμό των απαιτήσεων που έχει από τη Μαρινόπουλος, μία από αλβανική τράπεζα που δεν περιλαμβανόταν στους ενέγγυους πιστωτές και μία αίτηση για λογαριασμό εννέα εταιρειών και επιχειρηματιών. Βάσει του έως τώρα προγραμματισμού που έχει γίνει από το αρμόδιο δικαστήριο,δικάσιμοι για τις εν λόγω τριτανακοπές έχουν ορισθεί από τα τέλη Απριλίου έως και στα μέσα Μαΐου.
Συνήθης πρακτική πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ζητείται από τους ενδιαφερόμενους, εν προκειμένω τη «Μαρινόπουλος» και τη «Σκλαβενίτης» η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Με άλλα λόγια μπορούν να ζητήσουν ορισμό δικάσιμου νωρίτερα από αυτές που έχει ήδη προσδιορίσει το δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.
Το κόστος επίδοσης μια τριτανακοπής
Κρίσιμο ζήτημα, επίσης, είναι να θεωρηθούν παραδεκτές από το δικαστήριο οι αιτήσεις τριτανακοπών. Σημειώνεται ότι οι τριτανακοπές για να θεωρηθούν παραδεκτές από το δικαστήριο θα πρέπει να έχουν επιδοθεί σε όλους τους διάδικους που εν προκειμένω είναι πολλές δεκάδες, διότι σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται πέραν των εταιρειών «Σκλαβενίτης» και «Μαρινόπουλος» και των πιστωτριών τραπεζών και όλες οι εταιρείες – προμηθευτές που έδωσαν εγγράφως τη συναίνεσή τους στη συμφωνία εξυγίανσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος επίδοσης μια τριτανακοπής σε τόσους πολλούς διαδίκους μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10.000 ευρώ.