Κλιμακωτός υπολογισμός προς άρση αδικιών, με βάση το σύνολο περιουσίας και ετησίου εισοδήματος
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από έναν πιο δίκαιο για τους μικροϊδιοκτήτες και χαμηλών εισοδημάτων φορολογουμένους φόρο ακίνητης περιουσίας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να περιορίσει τις εσωκομματικές αλλά και εξωκομματικές αντιδράσεις σχετικά με το πακέτο «αντιμέτρων» που προτείνει η κυβέρνηση.
Ο νέος φόρος θα καλείται Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και σύμφωνα με όσα διαρρέουν θα είναι κλιμακωτός, προκειμένου μέσω της προοδευτικότητάς του να αποτρέψει τις αδικίες σε βάρος των οικονομικά αδυνάμων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι χαμηλότερος από τον σημερινό κατά 30% – 40% για τους μικροϊδιοκτήτες.
Το βάρος πλέον θα πέσει στους διατηρούντες μεγάλη ακίνητη περιουσία –χαρακτηρισμός που ωστόσο οι κυβερνώντες δεν έχουν αποσαφηνίσει επαρκώς. Σίγουρο είναι ότι αυτοί που θα επιβαρυνθούν θα είναι όσοι, εκτός της μεγάλης περιουσίας, διαθέτουν και υψηλά εισοδήματα, καθώς η συνολική περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών θα λαμβάνεται αυστηρώς υπόψη.
Στον τομέα των νέων επώδυνων μέτρων, η κυβέρνηση σχεδιάζει την σταδιακή επιβολή τους σε δύο δόσεις –το 2018 και το 2019. Αυτόν τον χρονικό προγραμματισμό θα εφαρμόσει τόσο στο ζήτημα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς όσο και σε αυτό του αφορολογήτου ορίου.
Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν μετά τις διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια των Θεσμών, που επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Γεγονός είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει και πολλά περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών και για τον λόγο αυτόν στο Μαξίμου «μετρούν» πολύ προσεκτικά τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει η δημοσιοποίηση όλων αυτών των μέτρων που, εκτός από την κοινωνική δυσαρέσκεια που θα προκαλέσουν, θα επιφέρουν και μείωση εισοδημάτων σε βαθμό ικανό να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα.