Τάσεις σταθεροποίησης μετά από 8 χρόνια πτώσης εμφανίζει η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών τα τελευταία δύο έτη, με την Wind Hellas το 2016 να σημειώνει μικρή αύξηση σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WIND, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον διευθύνων σύμβουλό της Νάσο Ζαρκαλή, οι επιδόσεις του κλάδου για την περασμένη χρονιά διαμορφώνονται στα 4,1 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα (με την κινητή να εμφανίζει έσοδα 1,8 δισ. ευρώ και την σταθερή 2,1 δισ. ευρώ). Συγκεκριμένα σε ότι αφορά την Wind, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νάσος Ζαρκαλής, η χρονιά έκλεισε με συνολικά έσοδα 476 εκατ. ευρώ και EBITDA ύψους 91 εκατ. ευρώ.
«Βασιλιάς» στο μερίδιο εσόδων της Wind παραμένει η κινητή τηλεφωνεία που συνεισφέρει το 65% στα συνολικά έσοδα της εταιρείας και με την σταθερή τηλεφωνία (35%) να είναι σε τροχιά ανόδου καθώς ήταν ο τομέας που σημείωσε σημαντική αύξηση στον τζίρο του 11%. «Και τα δυο μεγέθη ήταν λίγο πάνω από τις αρχικές μας εκτιμήσεις, γινόμαστε ένας παίκτης σύγκλισης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρκαλής.
Αναλυτικά, η αγορά κινητής έφερε στη Wind Hellas το 2016 έσοδα 304,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μια μικρή μείωση από τα 306,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015, ενώ η σταθερή τηλεφωνία έφερε έσοδα 171,4 εκατ. το 2016 έναντι 154,3 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016. Σε επίπεδο πληθυσμιακής κάλυψης, η επίδοση της Wind φτάνει στο 78% της χώρας, και απομένουν μόνο κάποια τμήματα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα που θα καλυφθούν το 2018. Όπως εκτίμησε ο κ. Ζαρκαλής, έως το τέλος του 2017 η κάλυψη θα έχει φτάσει κοντά στο 90% με τις μεγάλες επενδύσεις για το 4G να συνεχίζονται ως και το 2018, οπότε η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να αγγίξει το 100%. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα ανανεωμένα καταστήματα της εταιρείας, 175 νέα καταστήματα, επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, τα οποία και παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεων τους.
Επενδύσεις- Συνδρομητική τηλεόραση
Το 2017, η WIND Ελλάς, με τη στήριξη των μετόχων της, θα συνεχίσει τις επενδύσεις με 100 εκατ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς κινητής και δίκτυα νέας γενιάς σταθερής ώστε πάνω στα δίκτυα νέας γενιάς κινητής και σταθερής να δώσει νέες υπηρεσίες στους πελάτες της.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο τέλος του 2017 η Wind θα μπει και στην αγορά της τηλεόρασης. Επίσης, στις προτεραιότητες αφορούν τις υπηρεσίες data, λύσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και την ενίσχυση του brand. Σε ερώτηση για την πιθανή συνεργασία με τη Vodafone στη συνδρομητική τηλεόραση, ο κ. Ζαρκαλής υποστήριξε πως «σε οτιδήποτε κάνουμε, θέλουμε να είμαστε διασφαλισμένοι με πράγματα που κάνουμε μόνοι μας. Θα κάνουμε αυτόνομη είσοδο, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν. Κινούμαστε με βάση τα πράγματα που ελέγχουμε εμείς.
Ωστόσο όμως, αναζητούμε και στρατηγικές συνεργασίες που θα κάνουν την παρουσία μας καλύτερη. Αναφέρθηκε στο μνημόνιο που έχει με την Vodafone στο κομμάτι της τηλεόρασης, βάσει του οποίου θα διερευνηθούν οι πιθανότητες συνεργασίας.
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, τονίζοντας πως θα βασίζεται σε διαφορετική εμπειρία για τον πελάτη και διαφορετικό νόημα στον όρο τηλεόραση.
Ερωτηθείς για τυχόν συνεργασία με την Forthnet είπε ότι όλες οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή. Μάλιστα επανέλαβε πως σε ότι αφορά τη Forthnet η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από πριν 4 χρόνια περίπου που ξεκίνησε η διαδικασία.
Τέλος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Digea ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής απάντησε ότι “είμαστε σε μια φάση που γίνονται πολλές συζητήσεις. Όλες είναι σε πολύ αρχικά στάδια και για καμία. από αυτές δε μπορώ να σας δώσω κάτι συγκεκριμένο σήμερα”.