Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Τεχνική Ολυμπιακή και η διάψευση του ομίλου
Οι μικρομέτοχοι σχεδιάζουν, αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κάνει έλεγχο, να καταθέσουν προσφυγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών
«Πόλεμος» δίχως τέλος έχει ξεσπάσει στην Τεχνική Ολυμπιακή και τη θυγατρική της Μοχλός, ανάμεσα στον Κων/νο Στέγγο και ομάδα μικρομετόχων, με πρωτεργάτες τον Αλέξανδρο Φουρλή, ξάδελφο του Βασίλη Φουρλή των ΙΚΕΑ και την Δάφνη Φουρλή, που ελέγχουν το 6,7% της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας.
Οι περισσότερες μάχες δόθηκαν στις γενικές συνελεύσεις, αλλά οι απαντήσεις που πήραν οι μικρομέτοχοι δεν ήταν ικανοποιητικές και η κατάσταση έφτασε στα άκρα. Δηλαδή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία έχουν σταλεί από τα μέλη της οικογένειας Φουρλή και ομάδα είκοσι μικρομετόχων, που ελέγχουν κάτι λιγότερο από το 9%, δύο ξεχωριστές επιστολές, με τις οποίες καταγγέλλουν την διοίκηση της Μοχλός, τον Κων/νο Στέγγο και μέλη της οικογένειάς του, για κακοδιαχείριση και εξυπηρέτηση καθαρά προσωπικών συμφερόντων.
Από την άλλη πλευρά, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Στέγγου Παναγιώτης Καζαντζής, μιλώντας στη «DEAL» αντικρούει όλες τις κατηγορίες, αναφέροντας ότι για όσα κατηγορείται η διοίκηση της εταιρείας δεν έχουν καμία βάση, υποστηρίζει δε πως όλα έχουν γίνει με απόλυτη διαφάνεια και προς το συμφέρον του συνόλου των μετόχων.
Οι καταγγελίες
Η πρώτη καταγγελία, η οποία θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, έγινε από τα μέλη της οικογένειας Φουρλή, τον Αλέξανδρο και τη Δάφνη Φουρλή. Στο έγγραφο αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: «Κατά το πρόσφατο παρελθόν διαπιστώθηκαν περιστατικά διαχείρισης της εταιρείας και των θυγατρικών της, που όχι μόνο δε συνάδουν με τις αρχές της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά δημιουργούν και σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον ορισμένες ενέργειες έχουν γίνει με γνώμονα την προάσπιση του εταιρικού συμφέροντος ή την επιδίωξη από μέλη του διοικητικού συμβουλίου ιδίων συμφερόντων, προς βλάβη των συμφερόντων των μετόχων μειοψηφίας, ληφθείσες κατά κατάχρηση πλειοψηφίας».
Ο Αλέξανδρος και η Δάφνη Φουρλή, εστιάζουν τις καταγγελίες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Κατηγορούν τον Κων/νο Στέγγο, ότι απέκτησε ποσοστό 9,09% από το Πόρτο Καρράς με την μορφή stock options, ότι κατέβαλε υπέρογκα ποσά ως αμοιβές στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ορισμένα από τα οποία είναι συγγενικά του πρόσωπα και ότι τα μέλη της οικογένειας Στέγγου απέκτησαν άδεια παραγωγής ενέργειας για φωτοβολταϊκό σταθμό, που θα λειτουργήσει μέσα στο χώρο του Πόρτο Καρράς.
Στην ίδια επιστολή, τα μέλη της οικογένειας Φουρλή αναφέρονται σε μείωση, μέσω «ύποπτων» συγχωνεύσεων θυγατρικών, του ποσοστού συμμετοχής των εισηγμένων Τεχνικής Ολυμπιακής και Μοχλός σε βασικά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου, όπως είναι το Πόρτο Καρράς και η κατασκευαστική δραστηριότητα.
Καμία σχέση…
Οι καταγγελίες των μικρομετόχων δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Στέγγου, Παναγιώτη Καζαντζή. «Ο καθένας λέει ό,τι θέλει» αναφέρει ο κ. Καζαντζής. «Τίποτε από όσα αναφέρουν οι μικρομέτοχοι δεν ισχύει. Όλα έχουν γίνει με απόλυτη διαφάνεια, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων κι όχι του κ. Στέγγου».
Οι σχέσεις του Κων/νου Στέγγου με τους μετόχους μειοψηφίας έχουν διαταραχθεί τα τελευταία τρία χρόνια, με αφορμή την πτώχευση της TOUSA, της θυγατρικής του κατασκευαστικού ομίλου, που αποτέλεσε μια μεγάλη επένδυση στην αμερικανική αγορά του real estate. Η πτώχευση αυτή, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που ανέκυψαν από τη συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, τη μη πληρωμή από το Δημόσιο των οφειλομένων, υποχρέωσε τον όμιλο να αναδιαρθρωθεί μέσω συγχωνεύσεων θυγατρικών, για να περιορίσει τις λειτουργικές του δαπάνες. Αυτές οι συγχωνεύσεις θεωρήθηκαν ύποπτες.
«Οι συγχωνεύσεις που έγιναν, αναφέρονται σε όλες τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις του ομίλου – τονίζει ο κ. Καζαντζής – ενώ όλες οι εταιρικές κινήσεις αναφέρονται στις καταστάσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων. Πώς να γίνει κάτι υπόγεια, όταν μάλιστα, η πληρότητα των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τεχνικής Ολυμπιακής, χρησιμοποιήθηκε για σεμινάριο ελεγκτικής εταιρείας. Υπάρχει όμως κάτι, που πρέπει να ξέρουν και οι μέτοχοι, αλλά μάλλον το ξεχνούν. Ότι, μετά την αποτυχία στην Αμερική με την TOUSA, ο συνολικός δανεισμός του ομίλου ανερχόταν στα 70 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου αφορούσε και μετοχές της Τεχνικής Ολυμπιακής. Ο κ. Στέγγος τότε, τον Αύγουστο του 2007 προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και κάλυψε ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του, όλες τις υποχρεώσεις, για να προστατευθούν οι μέτοχοι.
Δεν ήταν δυνατόν και δεν έγινε βέβαια τίποτε, σε βαθμό που να ζημιώσει τους μετόχους ούτε πίσω από την πλάτη τους». Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κάνει άμεσα αποδεκτό το αίτημα για την πραγματοποίηση εκτάκτου ελέγχου στην Τεχνική Ολυμπιακή και την Μοχλός, τότε οι μικρομέτοχοι σχεδιάζουν να καταθέσουν προσφυγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για να διαταχθεί δικαστικά πλέον η διερεύνηση της οικονομικής διαχείρισης του ομίλου. Ο κ. Καζαντζής πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί. «Η διοίκηση δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί – αναφέρει – καθώς δεν έχει τίποτα να κρύψει. Όσα έχουν γίνει είναι γνωστά, φανερά και προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων. Όποιος το ψάξει, θα το διαπιστώσει. Ακόμα και οι μικρομέτοχοι, θα αλλάξουν γνώμη στο τέλος».
«Το κράτος μας χρωστά 40 – 45 εκ. ευρώ από το 2004 ακόμα…»
Τα προβλήματα του Κων/νου Στέγγου με το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, το Πόρτο Καρράς, συνεχίζονται, αφού οι εργασίες κατασκευής των 516 πολυτελών κατοικιών, που κατασκευάζει ο επιχειρηματίας δίπλα στο Πόρτο Καρράς και που θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την περιοχή, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της εισηγμένης, έχουν διακοπεί. «Η αναστολή των εργασιών είναι προσωρινή», λέει ο κ. Καζαντζής, μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος ελέγχων, που θέλουν να κάνει η δημόσια διοίκηση. Δεν υπάρχει θέμα παραβάσεων ή έλλειψης αδειών από τη μελέτη, όπως έχει γραφεί. Άλλωστε και η χρηματοδότηση του έργου γίνεται με αργούς ρυθμούς, λόγω της κρίσης».
Η Τεχνική Ολυμπιακή, αντιμετωπίζει κι αυτή την έλλειψη κατασκευαστικού αντικειμένου, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κων/νος Στέγγος έχει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. «Όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν προβλήματα αυτή την εποχή. Διαβεβαιώνω όμως ότι εμείς στην Τεχνική Ολυμπιακή, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πολλούς άλλους» εξηγεί ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Στέγγου. «Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το Δημόσιο δεν πληρώνει, ενώ ο όμιλος επλήγη και από την πτώση πέρυσι του τουρισμού. Το κράτος οφείλει στην εταιρεία μας 40 – 45 εκατ. ευρώ από εκτελεσθέντα έργα. Έχουμε «λαμβάνειν» ακόμα και για Ολυμπιακά έργα, από το 2004 δηλαδή».