Ιστορικό ρεκόρ κερδών, παραγωγής και εξαγωγών, ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος των ΕΛΠΕ για το 2016, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκαν θετικές επιδόσεις από όλες τις δραστηριότητες του ομίλου και, ταυτόχρονα, μειώθηκε το χρέος και ενισχύθηκε το μερίδιο στην εσωτερική αγορά.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 329 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών 45 εκατ. ευρώ, το 2015 και ζημιών 369 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ τα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ανήλθαν σε 836 εκατ. ευρώ.
Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα, μετά την αφαίρεση των κερδών που προκύπτουν από την αποτίμηση των αποθεμάτων ύψους 102 εκατ. ευρώ, λόγω της ανάκαμψης των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου, διατηρήθηκαν για δεύτερη χρονιά στα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα για τον όμιλο, με Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA 731 εκατ. ευρώ και Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη 265 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 117 εκατ. ευρώ το 2013 και οριακών κερδών 2 εκατ. ευρώ το 2014.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το ΔΣ της εταιρίας λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα θετικά αποτελέσματα του 2016 αποφάσισε να προτείνει στην γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,20 ευρώ/μετοχή.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός τονίζει: «Το 2016 ήταν μια δημιουργική χρονιά, παρά το αβέβαιο και γεωπολιτικά ασταθές διεθνές περιβάλλον και τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση. Πετύχαμε τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του ομίλου. Υλοποιήσαμε το πρώτο στάδιο χρηματοοικονομικής εξυγίανσης και μειώσαμε το δανεισμό και τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Διευρύναμε τις διεθνείς συνεργασίες με κορυφαίους προμηθευτές και πελάτες. Βελτιώσαμε τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας. Υιοθετήσαμε βέλτιστες πρακτικές διακυβέρνησης. Τέλος, καταρτίζουμε το νέο πενταετές πρόγραμμα 2017 – 2021 ενεργειακού μετασχηματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης, οδικό χάρτη του ομίλου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού για το 2050».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης σημειώνει ότι ο όμιλος πορεύεται σταθερά στη σταδιακή μετατροπή του σε έναν ενεργειακό όμιλο με δεσπόζουσα θέση στην ευρύτερη περιοχή και προσθέτει:
«Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για την εξασφάλιση πολλαπλών πηγών προμήθειας πρώτων υλών με ευνοϊκές συμφωνίες, και την ανάπτυξη της διεθνούς εμπορίας σε πετρελαϊκά και άλλα ενεργειακά προϊόντα. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις έρευνες για ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Πραγματοποιούμε σταδιακά τον στόχο της μετατροπής της Ελληνικά Πετρέλαια σε ενεργειακή ναυαρχίδα της χώρας και της περιοχής. Οι μέτοχοι και οι επενδυτές μπορούν να είναι σίγουροι ότι η διοίκηση και οι εργαζόμενοι, θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας και όλα δείχνουν ότι θα το πετύχουμε».
Την θετική πορεία των λειτουργικών κερδών και της στρατηγικής χρηματοδότησης, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Ανδρέας Σιάμισιης, ενώ ο γενικός διευθυντής Εφοδιασμού – Διύλισης – Πωλήσεων Γιάννης Ψυχογυιός, υπογραμμίζει ότι οι επιδόσεις στην παραγωγή και τις εξαγωγές επετεύχθησαν ταυτόχρονα με την εφαρμογή ενός συστήματος ολιστικής ασφάλειας στις εγκαταστάσεις.
Αναλυτικά οι επιμέρους επιδόσεις έχουν ως εξής:
– Η παραγωγή των διυλιστηρίων αυξήθηκε κατά 16% και ανήλθε σε 14,8 εκατ. Μ.Τ., επίδοση που είναι η υψηλότερη στην ιστορία του ομίλου.
– Νέο ιστορικό υψηλό σημείωσαν και οι εξαγωγές που ανήλθαν σε 8,6 εκατ. τόνους, μέγεθος που αντιπροσωπεύει το 56% των πωλήσεων.
– Η εμπορία του ομίλου αύξησε τις συνολικές πωλήσεις κατά 7,8%, οι οποίες ανήλθαν σε
– Σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά στην ανακοίνωση των ΕΛΠΕ επισημαίνεται ότι οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές και η ενίσχυση της θέσης του ομίλου στην χρηματοπιστωτική αγορά, έδωσαν τη δυνατότητα για μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 389 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης η επιτυχής έκδοση νέου ομολόγου, πενταετούς διάρκειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 4,875%.
«Επιπλέον, η αυξημένη χρηματοοικονομική ρευστότητα, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες για απ’ ευθείας προμήθεια με τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Ιράν, Ιράκ και Αιγύπτου, επέτρεψαν την αξιοποίηση ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στην δομή τιμολόγησης αργών πετρελαίων στην Μεσόγειο, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον όμιλο, βελτιώνοντας παράλληλα και την διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ασφάλειας εφοδιασμού», τονίζουν τα ΕΛΠΕ.
Αναφορικά με τον Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ – στον οποίο τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% των μετοχών), επισημαίνεται τέλος ότι, ο όμιλος, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, θα καθορίσει τα επόμενά του βήματα.