Το μανιφέστο του ιδρυτή του Facebook ως πολιτική πλατφόρμα
Ο Mark Zuckerberg πέρασε τα πρώτα 13 χρόνια του Facebook προσπαθώντας να συνδέσει τον κόσμο. Τώρα, προσπαθεί να αποτρέψει τη διάλυσή του. Στο σχεδόν 6.000 λέξεων μανιφέστο του -το οποίο ασφαλώς δημοσίευσε μέσω του Facebook- ο Zuckerberg γράφει για το σκοπό του κοινωνικού δικτύου να «χτίσει μια παγκόσμια κοινότητα» και εξηγεί ότι αυτό είναι ενάντια στις σημερινές πολιτικές τάσεις προς τον εθνικισμό, που κατακτούν τις ΗΠΑ και όχι μόνο.
«Όταν αρχίσαμε, αυτή η ιδέα δεν ήταν αμφιλεγόμενη», γράφει ο Zuckerberg. «Και όμως τώρα, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μείνει εκτός της παγκοσμιοποίησης και κινήματα υπέρ της αποχώρησης από την παγκόσμια διασύνδεση».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump προώθησε, προεκλογικά, μία πολιτική πλατφόρμα που περιλαμβάνει ισχυρότερα σύνορα και την αναθεώρηση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών και συμμαχιών. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της εξόδου του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ξεκάθαρη απόρριψη της παγκοσμιοποίησης.
«Υπάρχουν ερωτήματα για το εάν μπορούμε να φτιάξουμε μια παγκόσμια κοινότητα που να δουλεύει για όλους και εάν ο δρόμος προς τα μπροστά είναι η μεγαλύτερη διασύνδεση ή αλλαγή ρότας», έγραψε ο Zuckerberg. Ο νεαρός CEO έχει κάποιες ιδέες για το πώς η παγκόσμια ευημερία μπορεί να συμπεριλάβει περισσότερους, καθώς και για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ψεύτικων ειδήσεων, που συχνά ενισχύει τις φωνές κατά της παγκοσμιοποίησης. Ασφαλώς για εκείνον, η απάντηση είναι το Facebook.
Ο Zuckerberg περιγράφει το φιλόδοξο σχέδιό του να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα των τρομοκρατών, να δημιουργήσει νέα εργαλεία που θα «ενθαρρύνουν τη συνειδητή συμμετοχή των πολιτών» και θα προσφέρουν στο news feed του κάθε χρήστη του Facebook περισσότερες πληροφορίες από διαφορετικές σκοπιές σκέψης.
«Οι δύο πιο πολυσυζητημένες ανησυχίες του τελευταίου χρόνου είχαν να κάνουν με την ποικιλία των απόψεων με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή (filter bubbles) και την ακρίβεια των πληροφοριών (fake news)», εξηγεί ο Zuckerberg. «Ανησυχώ για αυτά, αλλά επίσης ανησυχώ γιατί υπάρχουν ακόμα πιο ισχυρές δυνάμεις τις οποίες πρέπει να μετριάσουμε, που πολώνουν και δημιουργούν εντυπώσεις, με αποτέλεσμα να χάνεται η κοινή κατανόηση των ζητημάτων».
Ο Zuckerberg και το Facebook δέχθηκαν επικρίσεις μετά τις αμερικανικές εκλογές από εκείνους που ισχυρίζονται ότι οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) που επεκτάθηκαν μέσω των social media βοήθησαν τον Donald Trump να κερδίσει. Μερικές μέρες μετά τις εκλογές, ο Zuckerberg ανέφερε πως επρόκειτο για μια «τρελή ιδέα». Αλλά έκτοτε, το Facebook προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη διάδοση των ψεύτικων ειδήσεων, μέσω της συνεργασίας με ειδικούς που αναλαμβάνουν να διασταυρώσουν τις πληροφορίες, βάζοντας ταμπέλες στις ύποπτες ειδήσεις και αναθεωρώντας τη στήλη Trending Topics.
Το μανιφέστο του Zuckerberg δεν αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Trump, όμως σίγουρα καταφέρεται κατά εκείνων των δυνάμεων στα social media αλλά και στα παραδοσιακά media που βοήθησαν στην εκλογή του. Ο CEO του Facebook, άλλωστε, έχει ενώσει τη φωνή του με άλλα ισχυρά αφεντικά της τεχνολογίας, οι οποίοι επέκριναν τον Trump για το επίμαχο διάταγμα που απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες. Και σίγουρα, η νέα παρέμβαση του Zuckerberg στα κοινά εντείνει τις φήμες ότι ο ιδρυτής του Facebook σκέφτεται να περάσει στην πολιτική, παρότι ο ίδιος τις διαψεύδει επισήμως.
Από την έντυπη έκδοση