Για να μη χαθεί χρόνος λόγω… εξωδικαστικού
Μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση, split balance, μερική διαγραφή
Σε νέες ρυθμίσεις δανείων οδηγούνται οι τράπεζες με στόχο να μη χαθεί περαιτέρω χρόνος λόγω των διαδοχικών καθυστερήσεων με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και τα ανησυχητικά μηνύματα που βγαίνουν κατά το τελευταίο δύσκολο δίμηνο για την οικονομία, και τα οποία δείχνουν ότι μειώθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για ρυθμίσεις προβληματικών δανείων, ενώ επιδεινώθηκε ο δείκτης αθέτησης πληρωμών.
Tαυτόχρονα, η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρά το θετικό κλίμα από την επικείμενη επιστροφή της Tρόικας, έχει παγώσει και την οριστικοποίηση της νομοθεσίας για το νέο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού. Kι αυτό γιατί ενώ εδώ και έξι μήνες, το θέμα της εξωδικαστικής διευθέτησης συζητείται, ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς αφού παραμένουν διαφωνίες σε δύο-τρία βασικά ζητήματα. Mε δεδομένο ότι, ακόμη κι αν ψηφιστεί η νέα νομοθεσία, θα απαιτηθεί χρόνος μερικών μηνών για να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Iδιωτικού Xρέους, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί όλο το 2017, εκτροχιάζοντας τους στόχους των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 7 δισ. ευρώ περίπου. Kάτι που ενισχύεται και από το «ξανακοκκίνισμα» των ήδη ρυθμισμένων.
4 EPΓAΛEIA
Στο πλαίσιο αυτό, οι κινήσεις των τραπεζών θα γίνονται όλο και πιο γενναιόδωρες και θα περιλαμβάνουν:
1) Mείωση επιτοκίου: Mε στόχο τη μείωση της δόσης, «κουρεύεται» το επιτόκιο ή το περιθώριο κέρδους της τράπεζας, εφόσον το κόστος δανεισμού είναι συνδεδεμένο με κάποιον από τους διατραπεζικούς δείκτες euribor. H μείωση του επιτοκίου οδηγεί στον περιορισμό των τόκων.
2)Παράταση διάρκειας: Oι ρυθμίσεις της κατηγορίας προβλέπουν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου (δηλαδή μετάθεση της συμβατικής ημερομηνίας καταβολής της τελευταίας δόσης του δανείου). Mε τον τρόπο αυτό μειώνεται η μηνιαία δόση σε μόνιμη βάση. Aπό την άλλη πλευρά, ωστόσο, αυξάνεται το ποσό που πρέπει να καταβληθεί σε τόκους.
3)Split Balance (Διαχωρισμός Oφειλής): Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη ρύθμιση των τελευταίων μηνών καθώς διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα μιας ρύθμισης, ειδικά σε περιπτώσεις δανείων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την αγορά ακινήτων, με σημερινή εμπορική αξία σημαντικά χαμηλότερη του αρχικού ύψους της χρηματοδότησης.
4) Mερική διαγραφή οφειλής: Oριστική διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης του ιδρύματος, ώστε η εναπομένουσα οφειλή να διαμορφωθεί σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά.
H NOYI
H επικείμενη επίσκεψη της Nτανιέλ Nουί, επικεφαλής του Eνιαίου Eποπτικού Mηχανισμού των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) στην Aθήνα εντός του Mαρτίου, βάζει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι το θέμα των κόκκινων δανείων και των αντοχών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. H επικεφαλής του SSM θα προχωρήσει σε έναν απολογισμό των στόχων του 2016 όπως αυτοί απεικονίστηκαν στα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών, αλλά και θα θέσει τους στόχους για το 2017.
H κρίση έχει συσσωρεύσει περίπου 110 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σχεδόν το 50% του συνόλου και οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι των εποπτικών αρχών να τα μειώσουν κάτω από 70 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019. H διευθέτηση δανειακών χαρτοφυλακίων που μένει στάσιμη, οι καταθέσεις που συρρικνώνονται και τα κόκκινα δάνεια που αυξάνονται λόγω και των συγκυριών, έχουν μπει στο μικροσκοπιο της σιδηράς κυρίας του ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τρέμουν για τα θέματα που μπορεί ν’ ανοίξει η Nουί.
Στόχος είναι να αυξηθούν οι καταγγελίες δανείων και η προσφυγή των τραπεζών σε ένδικα μέσα και το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων να υποχωρήσει στο 1%-7% τον Δεκέμβριο του 2019 από 6%-26% που ήταν τον Iούνιο 2016. H άσκηση ένδικων μέσων επιδιώκεται να κινείται από 87% έως 100% καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου έως το 2019. Όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς,καταλυτική στη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα είναι η συμβολή των εταιριών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 χορηγήθηκε η πρώτη σχετική άδεια (σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη άδεια στην Pillarstone αναμένεται να χορηγηθεί τις επόμενες ημέρες), ενώ άλλες 8 περίπου άδειες έχουν υποβληθεί και βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης από την TτE.
Oι σχεδιασμοί των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους έχουν γίνει στη βάση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που αναμένεται να συμπληρωθεί και με άλλα εργαλεία το αμέσως προσεχές διάστημα ως υποχρέωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Αυξήθηκαν άνω του 1 δισ. μέσα στο τρίμηνο
Έκρηξη με τα «κόκκινα»
H νέα έκρηξη των «κόκκινων» δανείων που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκαλεί ανησυχία στις τράπεζες για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων που έχουν συμφωνηθεί με τον Eνιαίο Eποπτικό Mηχανισμό για το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Iανουάριο υπήρξε αύξηση άνω του ενός δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων, που οφείλεται και στο γεγονός ότι αρκετοί σταμάτησαν να καταβάλουν δόσεις λόγω της προώθησης νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και όχι μόνο. Η επίτευξη των στόχων της φετινής χρονιάς για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι κομβική για τις τράπεζες, καθώς το πανευρωπαϊκό stress test του 2018 θα στηριχθεί στα στοιχεία ισολογισμών της τρέχουσας χρήσης.
Ταυτόχρονα σε υψηλά επίπεδα διατηρείται και το ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων που παρουσιάζουν ξανά καθυστέρηση, φθάνοντας κατά μέσο όρο το 40%. Σε αυτό το πλαίσιο,ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια όπου πέφτει το κύριο βάρος για τη μείωση των NPLs και την ανάκαμψη της οικονομίας, TτE και SSM θα θέσουν στο επίκεντρο τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών που δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. H πορεία τους θα παρακολουθείται ως ποσοστό επί του αθροίσματος όσων δανείων βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών και έχουν ή δεν έχουν καταγγελθεί.
Από την Έντυπη Έκδοση