Δύσκολη και επίπονη περίοδος διαβουλεύσεων μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου
Αισιοδοξία για μια βέβαιη σύγκλιση με τους δανειστές προβάλλει το Μαξίμου, ενόψει της σημερινής έλευσης των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα [βλ. σχετικά: Επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο], επιμένοντας πως στις διαβουλεύσεις των επομενων εβδομάδων μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου είναι δυνατή μια συμφωνία επί των εκκρεμών θεμάτων.
Η κυβέρνηση δεν εννοεί να «νερώσει το κρασί» της, όσον αφορά τον στόχο της να συμφωνηθούν αντίμετρα, αντισταθμιστικά δηλαδή οφέλη, σε περίπτωση επιβολής σκληρών μέτρων, ώστε το δημοιονομικό αποτέλεσμα αυτών να καταλήξει μηδενικό.
Πάντως, ακόμη και στους κυβερνητικούς κόλπους και μάλιστα μεταξύ στελεχών με ενεργό ρόλο στην διαπραγμάτευση, όπως για παράδειγμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, επικρατεί η άποψη ότι η ΄συκλιση δεν θα επιτευχθεί τόσο εύκολα όσο ο πρωθυπουργός επιμένει να υποστηρίζει προς τα έξω.
Ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή επανέλαβε στην Βουλή ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ζητήσει από τους δανειστές θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα όποια μέτρα θελήσουν αυτοί να επιβάλουν, προειδοποιώντας σαφώς το κουαρτέτο για το είδος των διαβουλεύσεων που θα λάβουν χώρα στην Αθήνα.
Εκτός αυτού, το Μαξίμου διατηρεί ανάλογη αισιοδοξία και ως προς το ζήτημα της ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης εγκαίρως, ώστε το αποτέλεσμα να επικυρωθεί στο προσεχές Eurogroup του Μαρτίου και στην συνέχεια, εντός του Απριλίου, να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, να οριστικοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και να συμφωνήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε πλήρη ενεργή συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Είναι αντιληπτό πως ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ((Quantitative Easing – QE) , στα τέλη του Απριλίου.
Βεβαίως οι διαφορές, προς ώρας τουλάχιστον, με τους δανειστές μας παραμένουν σημαντικές και πολλές, οπότε το φιλόδοξο πλάνο του Μαξίμου δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς «απώλειες». Τόσο το χρονοδιάγραμμα που η κυβέρνηση θέτει όσο και η ουσία των επιδιώξεων αποτελούν για τους Θεσμούς μια πρόκληση που δύσκολα θα αποδεχθούν χωρίς κοπιαστικές διαβουλεύσεις –κάτι που και το Μαξίμου επιθυμεί να φαίνεται προς τα έξω, προκειμένου να επιτύχει μια επικοινωνιακή νίκη στο ζήτημα της «σκληρής διαπραγμάτευσης».
Από την άλλη, σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας αυτής, θα έχει κυλήσει ζωτικός χρόνος σε βάρος της χώρας μας, οπότε η σύγκλιση που κάποια στιγμή θα έρθει θα φέρει και πιο επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό.
Ήδη, υπό τον φόβο «αποστασιών» της τελευταίας στιγμής, ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει πως, εάν κάποιος βουλευτής του διαφωνεί με την τακτική αυτή λη τα μέτρα που θα συναποφασιστούν, οφείλει να παραιτηθεί και να παραδώσει την βουλευτική του έδρα στο κόμμα προς αξιοποίηση.