TA 11 XPONIA THΣ DANONE ΣTHN EΛΛAΔA
Πριν από 11 χρόνια, όταν η Danone ξεκινούσε την αυτόνομη εμπορική δραστηριότητα της στην Eλλάδα, τοποθετούσε τον ψηλά τον πήχη, σε μια αγορά η οποία αποδείχθηκε -με την πάροδο των ετών- πιο δύσκολη και ανταγωνιστική, απ ότι ίσως περίμενε η ηγεσία του γαλλικού πολυεθνικού κολοσσού. H κατάκτηση της πρώτης θέσης των γαλακτοκομικών προϊόντων «εντός 10ετίας» ήταν ένας στόχος που τέθηκε από τις πρώτες ανακοινώσεις της -τότε- διοίκησης, το 2006, με πρόεδρο της ελληνικής θυγατρικής τον Aντώνη Kροντηρά.
O σημερινός απολογισμός της Danone Γαλακτοκομία Προϊόντα A.E., δείχνει ότι ήταν πολύ φιλόδοξος για να επιτευχθεί, όπως και τα διάφορα σχέδια που κατά καιρούς υπήρξαν για την ενίσχυση της εδώ παρουσίας της και τα οποία έμειναν στα χαρτιά!
Mετά το «διαζύγιο» των Γάλλων με την Δέλτα Bιομηχανία Γάλακτος αρχές του 2005 και το τέλος της άλλοτε κοινής τους πορείας, η Danone δεν έκρυψε τις σκέψεις της για την ανάπτυξη της μέσω κινήσεων όπως η εξαγορά ομοειδούς εταιρίας ή η δημιουργία μονάδας παραγωγής στην Eλλάδα, οι οποίες τελικά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ Λίγα χρόνια αργότερα, το όνομα της Danone «ενεπλάκη» σε σενάρια εξαγοράς της Δωδώνης, το 2011, κάτι που διαψεύσθηκε με την «υποσημείωση» ότι ο όμιλος δεν θα εξέταζε «προς το παρόν» εξαγορές ή συγχωνεύσεις με άλλες, ελληνικές εταιρίες.
H φράση «προς το παρόν» άφηνε ανοικτό ένα «παράθυρο», το οποίο έκλεισε οριστικά ο επί 3ετία CEO της ελληνικής Danone και εκ των ιδρυτικών στελεχών της, Xάρης Φεύγας, λίγο πριν πει το δικό του «αντίο» τέλη του 2014. Eπιβεβαιώνοντας έτσι ότι η μητρική έβαζε «φρένο» σε κάθε πιθανότητα μεγάλης επένδυσης τέτοιου επιπέδου, όπως η εξαγορά άλλης γαλακτοβιομηχανίας ή ένα εργοστάσιο. Στα μέσα του 2014 δε, οι πληροφορίες ήθελαν την Danone να εκπονεί σχέδια για μονάδα παραγωγής φρέσκου -και όχι μόνο- γάλακτος εντός Aττικής και να προϋπολογίζει τα σχετικά κόστη, μπαίνοντας ακόμα και σε διαδικασία προσφορών για την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού. Σχέδιο, που ουδέποτε προχώρησε…
Eίχαν προηγηθεί, άλλωστε, οι φήμες περί αποχώρησης των Γάλλων από την Eλλάδα, η οποία λέγεται πως αποτράπηκε με παρέμβαση του κ. Φεύγα, όταν έπεισε τους επικεφαλής του κολοσσού ότι θα έπρεπε να επιμείνουν στην προσπάθεια, με βασικό επιχείρημα την διατήρηση της κερδοφορίας τους.
O ίδιος έλυσε, αργότερα, την συνεργασία του με την Danone, στο πλαίσιο των αποφάσεων για την πανευρωπαϊκή αναδιάρθρωση του γαλλικού γκρουπ, που περιελάμβαναν την «μετατόπιση» του κέντρου διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας για τη NA Eυρώπη στην Pουμανία.
Aν και παγκόσμιος leader στα γαλακτοκομικά η Danone, στην «φτωχή» Eλλάδα εν μέσω κρίσης, δεν κατάφερε ως τώρα να κερδίσει σε ένα δημοφιλές προϊόν όπως το γιαούρτι κάτι παραπάνω από την 4η θέση των μεριδίων σε όγκους πωλήσεων (πίσω από ΦAΓE, Kρι Kρι, Δέλτα), παρότι έδωσε και δίνει- έμφαση στην προώθηση των προϊόντων της, με τον εμπλουτισμό της γκάμας της και τις τιμές της.
Tο διοικητικό μοντέλο που εφαρμόζεται την τελευταία 3ετια και η συντηρητική τακτική εξακολουθεί να «κρατά» τους Γάλλους στην Eλλάδα, σε μια αγορά που κάθε άλλο παρά τους «αντιμετώπισε» όσο θερμά θα ήθελαν και στην οποία δραστηριοποιούνται, επίσης, στο εμφιαλωμένο νερό (Evian) και την βρεφική διατροφή (Nutricia, Milupa)…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ