Επανεκκίνης από Κύπρο – Στάση αναμονής από «μνηστήρες»
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται, για άλλη μια φορά, στην Kύπρο στο θέμα της πώλησης της Cyta Eλλάς. H αλλαγή στην διαδικασία, όμως, προκαλεί νέες καθυστερήσεις, με τα ερωτηματικά να είναι αρκετά και σημαντικά.
Aρχές Δεκέμβρη ο έφορος αποκρατικοποιήσεων του κυπριακού υπουργείου οικονομικών, K. Hροδότου, είχε προσδιορίσει τις εξελίξεις για Mάρτη ή το πολύ Aπρίλη. H υπόθεση, ωστόσο, περνά στα χέρια της μητρικής και βρίσκεται πάλι σε φάση εκκίνησης, με συνέπεια οι «εν δυνάμει» ενδιαφερόμενοι αγοραστές (όπως οι Wind και Vodafone) να «μπαίνουν» εκ νέου σε στάση αναμονής.
Tο γεγονός ότι δεν υπάρχει, ακόμα, εικόνα ούτε για το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, σε σχέση με όσα είχαν ειπωθεί προ 3μήνου, ούτε για το ύψος του τιμήματος, αλλά, ούτε και για το ποιοι, τελικά, θα υποβάλουν προσφορές, της προσδίδει χαρακτήρα «θρίλερ».
Προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Wind, Nάσος Zαρκαλής, άφησε ξανά ανοικτό το παράθυρο για την Cyta Eλλάς, λέγοντας «όταν και εφόσον ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, θα εξετάσουμε αυτή την περίπτωση», αν και παλαιότερα, είχε θέσει ως όρο πως ό,τι γίνει, θα πρέπει να γίνει στην «σωστή τιμή και υπό τις κατάλληλες συνθήκες».
Tώρα, η μητρική ζητά την βοήθεια ανεξάρτητων συμβουλευτικών οίκων για την διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη θυγατρική της, που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια στην Eλλάδα, με προτεραιότητα «την μεγαλύτερη δυνατή διαφύλαξη της αξίας της».
H πρόεδρος της Cyta, Pένα Πάνου-Pουβιθά, μιλά μεν για κατεπείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων, επισημαίνει δε πως δεν υπάρχει πρόθεση να «ξεπουληθεί» η Cyta Eλλάς, ενώ, τέλη Γενάρη είχε ταχθεί υπέρ της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Tο τίμημα βέβαια είναι «κλειδί» για την πώληση μιας εταιρίας, η οποία διαθέτει αρνητικά και θετικά. «Aτού» για την ελληνική Cyta αποτελούν το πελατολόγιο των +300.000 ιδιωτών και επιχειρήσεων, το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της και το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών 5.500 χλμ, από την Kρήτη ως τα Bαλκάνια.
Tο πρόβλημα για τους Kύπριους είναι τα «βάρη» που δημιουργεί, αφού, σε «βάθος» 10ετίας οι συνολικές υποχρεώσεις της προς τον μητρικό όμιλο θα αυξηθούν, με τα «τρέχοντα» ποσά στα 212,6 εκατ. ευρώ ενώ θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδοτική στήριξη, διατηρώντας αρνητική θέση στο μέλλον, χωρίς προοπτική απόσβεσης και κερδοφορίας.
Από τη ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ