Ευρωπαίοι και ΔΝΤ σε ενιαίο και αδιάσπστο «μέτωπο» κατά των «κόκκινων γραμμών» του Υπουργείου Εργασίας
Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων των δανειστών, όσον αφορά τα Εργασιακά, καθώς η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους Θεσμούς ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα.
«Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνουν βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», είπε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας.
Η συνάντηση διήρκησε περίπου 50 λεπτά της ώρας και κατέληξε σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά στα βασικά θέματα της ατζέντας των εργασιακών σχέσεων, με κυρίαρχο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Το Υπουργείο Εργασίας επανέφερε στη σημερινή συζήτηση όλο το πλαίσιο των προτάσεων του που αναβαθμίζουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και δίνουν πρωτεύουσα σημασία στον ρόλο των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ήταν για μία ακόμη φορά κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον καθορισμό των μισθών. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, στους οποίος πόνταρε η ελληνική πλευρά, κρατούν ουδέτερη στάση αλλά δε διαχωρίζουν τη θέση τους από αυτήν του ΔΝΤ.
Χαρακτηριστικό της σημερινής συνάντησης είναι ότι από την αρχή της διαπραγμάτευσης κατεγράφη διαφωνία σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο -και αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να μην προσχωρήσει η διαπραγμάτευση σε λεπτομέρειες των ζητημάτων της εργασιακής ατζέντας.
Από την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι δανειστές είχαν κάνει ξεκάθαρο δεν δέχονται την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, που θέτει το υπουργείο Εργασίας. Επίσης αξιώνουν αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, αλλά και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.
Οι Θεσμοί ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να ευθυγραμμίσει τα κατώτατα όρια απολύσεων με την υπάρχουσα κοινοτική οδηγία (98/59/ΕΚ). Παράλληλα, και παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζητούν από την ελληνική πλευρά να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας, με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα όσα προβλέπει ο νόμος για πληροφόρηση και διαβούλευση με τους εργαζομένους.