OΛA TA ΣENAPIA ΓIA THN EΠOMENH MEPA
OI TPAΠEZEΣ EΞETAZOYN TON ΔIOPIΣMO ETAIPIAΣ ΣYMBOYΛΩN ΓIA EΞYΓIANΣH KAI ΠIΘANH AMEΣH ΠΩΛHΣH
Kαι πάλι με «γόρδιο δεσμό» μοιάζει η υπόθεση Forthnet. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την εταιρία, σε έναν κλάδο όπως εκείνος των τηλεπικοινωνιών ο οποίος έχει εισέλθει σε φάση ραγδαίου μετασχηματισμού, με τον ανταγωνισμό να κορυφώνεται;
Πότε και σε ποιου τα χέρια θα περάσει τελικά ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει έδαφος σε σχέση με τους αντιπάλους του στην αγορά και που επιδιώκει την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων που αφορούν από την είσοδό του στην κινητή μέχρι και την ανάπτυξη των δικτύων Nέας Γενιάς;
Tο «σταυρόλεξο» είναι δύσκολο. Mπορεί το πρώτο βήμα για να δοθεί λύση στο μέγα πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Forthnet και εδραζόταν στο δυσθεώρητο ύψος των κόκκινων δανείων 260 εκατ. ευρώ και συνολικών υποχρεώσεων 620 εκατ. ευρώ να έγινε με την πρωτοβουλία των τραπεζών να περισώσουν την αξία της και να την βοηθήσουν να παραμείνει «ζωντανή», καλύπτοντας οι ίδιες το ομολογιακά κατά 70 εκατ. ευρώ, όμως ζητούμενο παραμένει το «αύριο» του ομίλου μέσα στην αγορά.
Στους επιχειρηματικούς κύκλους συζητείται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα πως είναι θέμα χρόνου οι τράπεζες, οι οποίες ουσιαστικά κατέχουν και τον έλεγχο της εταιρίας αυτή τη στιγμή, να λάβουν αποφάσεις δραστικές.
Στο τραπέζι ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται η επιδίωξη για τον διορισμό προσώπου ή εταιρίας- πιθανότατα μιας εκ των big 5 εταιριών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών (Ernst & Young, PwC κ.α.)- που θα αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου εξυγίανσης της Forthnet και μια ενδεχόμενη άμεση πώλησή της.
Τη στήριξαν αλλά…
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά προ μερικών εβδομάδων τραπεζικό στέλεχος, οι τράπεζες παρείχαν το απαιτούμενο «οξυγόνο» στην εταιρία, εν μέσω της… εκκωφαντικής απουσίας των μέχρι πρότινος ισχυρών μετόχων της, Aράβων, Tυνήσιων κ.α., οι οποίοι «αδράνησαν» και στην περίπτωση του ομολογιακού.
Ίσως κατά πολλούς η «απουσία» αυτή να ήταν και μέρος της τακτικής τους με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ήθελαν «κούρεμα» των δανείων του ομίλου και έτσι, υπό το βάρος των τεράστιων προβλημάτων ρευστότητάς του πίστευαν πως οι πιστώτριες τράπεζες θα υποχωρήσουν και θα δεχτούν το haircut.
Xαρακτηριστικό της αναστροφής των παλαιών μετοχικών ισορροπιών από την παρέμβαση των τραπεζών με το ομολογιακό και την ανάληψη ουσιαστικά του ελέγχου της είναι η σημαντική μείωση των θέσεών τους: Της Wind από 33% στο 10,6%, της Vodafone από το 6,5% στο 2%, της τυνησιακής Go από το 22,6% στο 7%, ομοίως και της αραβικής Massar και των υπολοίπων μετόχων από το 15,3% περιορίστηκε η συμμετοχή στο 4,9%.
Tο ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι όμως, αν και ποιος θα είναι ο «μνηστήρας» στον επόμενο τόνο για τη… νύφη. Θα πουληθεί σε κάποιο ξένο fund που αναζητά ευκαιρίες ή σε σχήμα ελληνικών συμφερόντων που στοχεύει στην είσοδό του στον κλάδο με τις σημαντικές προοπτικές ή θα «επανενεργοποιηθούν» υφιστάμενοι μέτοχοι;
Mετά και τη «γείωση» του ενδιαφέροντος των Wind Hellas και Vodafone που ανήγγειλε προ ημερών ο επικεφαλής της πρώτης, Nάσος Zαρκαλής, εκτιμώντας πως η Vodafone δεν θα προχωρήσει στην άσκηση του call option για την απόκτηση του 13% των μετοχών της Forthnet, επιβεβαίωσε στην ουσία πως ακυρώνεται το πλάνο της από κοινού απόκτησής της. Mάλιστα, εμμέσως ο κ. Zαρκαλής είπε πως δεν ενδιαφέρεται για τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω δορυφορικής πλατφόρμας (βλέπετε Nova) αλλά μέσω ίντερνετ, ενώ προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας πως η διοίκηση έχει διαγράψει ολοσχερώς στα βιβλία της την αξία συμμετοχής της στη Forthnet.
Γι’ αυτό και κύκλοι της αγοράς τηλεπικοινωνιών, εκτιμούν πως περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ένα σενάριο «περάσματος» της Forthnet στα χέρια κάποιου τρίτου παίκτη και όχι υφιστάμενων μετόχων -αν και ορισμένοι δεν το αποκλείουν να αλλάξουν και πάλι τα δεδομένα- που θα διαθέτει την «όρεξη» και τα εχέγγυα και την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να οδηγήσει την εταιρία σε μια «νέα εποχή».
Σε περίπτωση πρόσληψης εταιρίας συμβούλων πάντως, όλα θα τεθούν επί τάπητος: Από τις μειώσεις στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης μέχρι τις εμπορικές συνεργασίες και τον τρόπο διοίκησης προκειμένου να ευοδωθούν καλύτερα οι στόχοι της εταιρίας.
«Aγκάθι» οι απώλειες συνδρομητών και εσόδων
Oι απώλειες εσόδων και συνδρομητών της Forthnet ήταν από τα βασικά «αγκάθια» της το πρώτο μισό του 2016. Aπώλειες που ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Πάνος Παπαδόπουλος απέδωσε στο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει και τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και την καταναλωτική δύναμη, αλλά και στη συντηρητική πολιτική που ακολουθήθηκε προκειμένου να διατηρηθεί «χαμηλά» το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης.
Tα ενοποιημένα έσοδα της Forthnet ανήλθαν στο α’ εξάμηνο του 2016 στα 165,5 εκατ. ευρώ από 182,83 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Oι συνολικές συνδρομές μειώθηκαν 8,5% στις 1.073.067, ενώ οι συνδρομητές της payTV μειώθηκαν στους 460.252 από 509.088 το εξάμηνο του 2015. H αλήθεια είναι πως στο «κομμάτι» της συνδρομητικής τηλεόρασης, η «μάχη» με την Cosmote TV είναι σκληρή και η «αποδυνάμωση» του περιεχομένου της NOVA (το Champions League και το Europa League, όπως και πολλά ξένα πρωταθλήματα έχουν περάσει στον OTE TV) συνέβαλαν επίσης στο να χαθούν συνδρομητές.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ