Τι προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο προβλέπει, για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία, το σχέδιο εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπό την προϋπόθεση αυτές να κρίνονται πρωτίστως βιώσιμες.
Επίσης, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τους δανειστές το «κούρεμα» μέχρι 95% των προσαυξήσεων και προστίμων για ΦΠΑ, ΦΜΥ και παρακρατούμενους φόρους, ενώ στις περιπτώσεις που προβλέπονται εξοφλητικές δόσεις αυτές θα μπορούν να ανέλθουν έως τις 120.
Η συμφωνία αφορά σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο ή/και ασφαλιστικά Ταμεία άνω των 20.000 ευρώ και με ημερομηνία δημιουργίας αυτών των οφειλών έως τις 31/12/2016.
Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία περιλαμβάνει:
– Κούρεμα έως 95% στα πρόστιμα
– Κούρεμα έως 85% στις προσαυξήσεις, συμπεριλαμβανομένων οφειλών για ΦΠΑ.
Να διευκρινιστεί ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις σε ασφαλιστικά και πρόστιμα που δεν έχουν να κάνουν με φορολογικά ζητήματα, ενώ εκκρεμούν να συμφωνηθούν οι προϋποθέσεις και τα συγκεκριμένα κριτήρια για το ύψος της ελάφρυνσης, τα οποία θα βασίζονται στην έκθεση βιωσιμότητας του κάθε οφειλέτη.
Κεντρικό ρόλο θα έχει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), στην οποία, μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 1.600 διαμεσολαβητές σε όλη τη χώρα.
Ο επιχειρηματίας θα καταθέτει αίτηση ρύθμισης των χρεών στην Ειδική Γραμματεία με καταγεγραμμένα τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας του.
Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από το ιστορικό της εταιρείας, το business plan, τις βεβαιώσεις οφειλών, τις φορολογικές δηλώσεις κ.λπ.
Ο πιστοποιημένος διαμεσολαβητής θα ελέγχει την πληρότητα και την αξιοπιστία των στοιχείων, θα εγγυάται την ορθότητά τους και θα προωθεί την αίτηση στους πιστωτές ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για συμφωνία του 60% των πιστωτών και για το είδος της ρύθμισης.