Και μια τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου
Αισιόδοξος ότι τον Απρίλιο μπορούμε να έχουμε συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Είναι εφικτό να έχουμε την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και τον Απρίλη να έχουμε τη συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι ιδίως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Τόνισε, δε, πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.
Κληθείς να σχολιάσει το εάν ζήτησε από την επικεφαλής του ΔΝΤ να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με την Λαγκάρντ είναι γνωστό ότι έχω διαρκή επικοινωνία, δεν συμφωνούμε πάντα αλλά είναι έντιμη επικοινωνία, είναι αλήθεια ότι ζήτησα να ξεκαθαρίσει το Ταμείο τη στάση του να μην σπαταλάει τον χρόνο».
Σημείωσε ακόμη ότι ζήτησε τη δέσμευση του Ταμείου ότι με βάση τα πρότυπα τα τεχνοκρατικά που απαιτούνται είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυσνη του χρέους. «Ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν θα είναι αλά καρτ, μόνο με τα μέτρα αλλά στο ζήτημα του χρέους η γνωστή τακτική να πετάμε την μπάλα μπροστά. Να φτάσουμε σε μία λύση στο πρόβλημα».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Ξέρουμε πού οφείλεται αυτό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «βρισκόμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε μία συνολική συμφωνία».
Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της, ενώ, όπως υπογράμμισε, η εξειδίκευση ως προς τη χώρα μας πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο QE και τη ρύθμιση του χρέους.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, που αν και έχει ξεκολλήσει, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός μίλησε για την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας.
Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, ενώ, όπως τόνισε, το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.