Ανησυχούν πλέον οι τράπεζες για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε όλα όσα επηρεάζουν τους συμφωνημένους με τους Θεσμούς στόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει θέσει εκτός στόχων το 2017 την πορεία των NPL’s, τις καταθέσεις και εξαιτίας αυτών τη ρευστότητα των τραπεζών. Μόλις την εβδομάδα που πέρασε έκλεισε το θέμα των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων με την εκλογή του κ. Χρήστου Μεγάλου στη θέση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ακόμη και τώρα δεν έχει λήξει η διερεύνηση για CEO στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Την ίδια στιγμή σε παραίτηση υποχρεώνονται εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου από τα διοικητικά συμβούλια των συστημικών τραπεζών, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου που θέσπισε η κυβέρνηση μετά τη διαπραγμάτευση του 2015.
Ο δε ορισμός νέων εκπροσώπων του Δημοσίου δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, αφού οι επιλογές της κυβέρνησης περιορίζονται σε τραπεζίτες και μάλιστα με εμπειρία.
Στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Δημοσίου, καθώς οι δύο τράπεζες έχουν αποπληρώσει το σύνολο της κρατικής βοήθειας που είχαν λάβει στο πλαίσιο του νόμου για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα το 2008 (Νόμος Αλογοσκούφη), βάσει του οποίου είχε θεσπιστεί η εκπροσώπηση του κράτους στα Δ.Σ.
Στην επίσκεψη της Νταλιέλ Νουί την Τρίτη στηρίζουν πολλά οι τραπεζίτες, καθώς όλα τα παραπάνω και κυρίως οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες χωρίς να είναι οι ίδιες υπαίτιες γι’ αυτό, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με την επικεφαλής του SSM.
Η Ντ. Νουί θα δει όλες τις διοικήσεις των τραπεζών τη διοίκηση του ΤΧΣ της ΤτΕ, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανή και μια συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τα stress tests του 2018 είναι αυτά που προάγουν κυρίως την ανησυχία των τραπεζών σε σχέση με τις καθυστερήσεις που έχουν ήδη συντελεστεί. Τα tests αυτά θα πραγματοποιηθούν με στοιχεία του 2017 όταν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι τράπεζες το θεωρούν ήδη χαμένο.
Η σχετική προετοιμασία που προβλέπει ελέγχους στα πιστωτικά ιδρύματα θα πραγματοποιηθεί από τις αρχές κι όλας του δευτέρου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
Οι τράπεζες πέτυχαν τους δύσκολους στόχους του 2016, όμως αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαρκές.
Tα πιστωτικά ιδρύματα στο δεύτερο εξάμηνο θα υποστούν σε βάθος ελέγχους όχι μόνον για τους στόχους του 2017, αλλά και για τους στόχους που έχουν θέσει για τη διετία 2018 και 2019.
Οι στόχοι δεν περιλαμβάνουν μόνον την αποτελεσματική μείωση των NPL’s, αλλά δι’ αυτής την εκκαθάριση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι τράπεζες έχουν στοχεύσει σε κερδοφορία μέσα στο 2017. Αν ωστόσο δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν και κέρδη.