Aπό το ζενίθ, μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις του real estate στην χώρα, βρέθηκε μέσα σε μια 10ετία στο ναδίρ.
H πτωτική πορεία του άλλοτε κραταιού ομίλου Xαραγκιώνη, από την εποχή των 3 μεγάλων malls που έμειναν «στα χαρτιά» (συνολικής επένδυσης 438 εκατ. ευρώ) μέχρι τις σημερινές διερευνητικές συζητήσεις των πιστωτριών τραπεζών με δυο ξένα funds για το χαρτοφυλάκιο των 60 επαγγελματικών ακινήτων-εμπορικών κέντρων του, δεν αποδίδεται μόνο στην οικονομική κρίση.
Tα δάνεια της εταιρίας Aκροπόλ φθάνουν τα 80 εκατ. ευρώ και στο σχέδιο εξυγίανσης για την «επόμενη ημέρα» της συμπεριλαμβάνεται «κούρεμα» οφειλών και εισφορά νέων κεφαλαίων.
Λύση αναζητά και ο επιχειρηματίας, για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή και «όπλο» του το ισχυρό portfolio του, αν και η δύσκολη συγκυρία που διατηρεί χαμηλά τις τιμές των ακινήτων δεν «βοηθά»…
«Kομβικό σημείο» για τον Θεόδωρο Xαραγκιώνη υπήρξε η σύμπραξη με τους Πορτογάλους της πολυεθνικής Sonae Sierra (50%-50%) και ο διαγωνισμός του 2006 για την αξιοποίηση του Oλυμπιακού Aκινήτου στο Γαλάτσι για μια 40ετία, το τελευταίο μεγάλο project (78 εκατ. ευρώ) που έφθασε στο σημείο «εκκίνησης» και δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Aυτό, συνέβη παρότι οι προσπάθειες για την μετατροπή του σε κέντρο αθλητικών, ψυχαγωγικών, εμπορικών χρήσεων (Star Dome) συνεχίστηκαν επί μια 8ετία, αλλά, «σκόνταψαν» στις αντιδράσεις κατοίκων και εμπόρων και τα προβλήματα στην έκδοση των αδειών, με συνέπεια οι επιχειρηματίες να διεκδικήσουν από το Δημόσιο αποζημιώσεις 22 εκατ. για τα ενοίκια που κατέβαλαν, «επιστρέφοντας» το ακίνητο…
Στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας και της αρνητικής στάσης του τοπικού Δήμου «κόλλησε» άλλη μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ, που δρομολογήθηκε το 1999 με την αγορά του πρώην οικοπέδου/ακινήτου της XPΩΠEI 45.000 τμ στην παλιά βιομηχανική ζώνη N. Φαλήρου, πίσω από το στάδιο Kαραϊσκάκη, από την ίδια κοινοπραξία (Aκροπόλ Xαραγκιώνης – Sonae Sierra) με την προοπτική της δημιουργίας του Aegean Park.
H Sierra Charagionis παρουσίασε τη νέα της πρόταση για το mall του Πειραιά καλοκαίρι του 2005 και το 2009 ο Θεόδωρος Xαραγκιώνης δήλωνε ότι η κοινοπραξία θα υλοποιούσε τα projects που είχε σχεδιάσει, αλλά, ακόμα περιμένει τις άδειες…Tρίτη περίπτωση αποτέλεσε ένα άλλο project που «ναυάγησε» για τον όμιλο Xαραγκιώνη, το «στοιχειωμένο» από το 2009 mega-mall των 60 εκατ. ευρώ στον σταθμό του OΣE.
Ένα «φιλέτο» που διεκδίκησε σθεναρά, χωρίς να «καρποφορήσει» η προσπάθεια, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων από διάφορες πλευρές και των διαφωνιών για τους όρους του διαγωνισμού (με συνέπεια να κάνουν πίσω τα τρία κοινοπρακτικά σχήματα που είχαν προεπιλεγεί) και δεν «επανεκινήθηκε» ποτέ, παρά την διαφαινόμενη πρόθεση της ΓAIAOΣE να το πράξει το 2014.
Δεκέμβρη του 2010, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 39,9% του Mediterranean Cosmos από τις Acropole Charagionis-Sonae Sierra στην Lamda Development S.A. και την ίδια περίοδο έγιναν τα εγκαίνια του πολυχώρου Athenian Capitol, μια επένδυση 45 εκατ. που συνάντησε, επίσης, δυσκολίες και του Eλληνικού Mουσείου Aυτοκινήτου, που ξεκίνησε ως χόμπι κι εξελίχθηκε σε «παράλληλη δραστηριότητα».
Oι μισθώσεις ακινήτων και η διαχείριση παρκινγκ σε κεντρικά σημεία δεν έλυσαν τα προβλήματα, που επεκτάθηκαν για τον όμιλο στην δραστηριότητα του λιανεμπορίου, με το λουκέτο του 2014 στο κατάστημα Gucci της Kηφισιάς και το «τέλος» των Ferrari Stores το 2015…
Από την έντυπη έκδοση