Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η συζήτηση περί «κρίσης» στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua.
Ο Σούσελ επικαλέστηκε τα 15 συναπτά τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης σε κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε τέσσερα από πέντε μέλη που εξήλθαν από οικονομικές κρίσεις, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές, τόνισε, οι θεσμοί της Ε.Ε. λειτουργούν, και το ευρώ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα παγκοσμίως.
Η μεταναστευτική κρίση βρίσκεται υπό έλεγχο, η προστασία των συνόρων της Ε.Ε. βελτιώνεται, οι οικονομικοί μηχανισμοί έχουν βελτιωθεί κατά πολύ, και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας λειτουργεί καλά\, πρόσθεσε για να συμπληρώσει: «Ενώ υπάρχουν ακόμα προβλήματα, προβλήματα υπάρχουν και σε κάθε χώρα, άρα, προσωπικά, στο πλαίσιο αυτό δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κρίση».
Ο Σούσελ χαρακτήρισε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και τη νομισματική ένωση «δυστυχή και δυσνόητη», ενώ εκτίμησε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η χώρα θα μετανιώσει για την απόφασή της.
Οι συζητήσεις για την άνοδο του λαϊκισμού είναι επίσης εν μέρει υπερβολικές καθώς τα λαϊκίζοντα κόμματα πάντα υπήρχαν, υποστήριξε ο ίδιος, εκτιμώντας πως οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για την ΕΕ. Η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει με λογικούς και μετριοπαθείς πολιτικούς οι οποίοι θα αναλάβουν να δώσουν σωστές λύσεις, και με τα κόμματα που θα προωθήσουν πιο κατάλληλους υποψηφίους, πρόσθεσε.
Ο πρωήν καγκελάριος σημείωσε ότι η σκέψη για μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» είναι «παλιά, όσο και η ίδια η Ένωση», ενώ υπάρχουν ήδη διαφορετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στις χώρες, καθώς π.χ. το ευρώ χρησιμοποιείται σε 19 από τις 28 χώρες-μέλη.
Τέτοιες συζητήσεις θα έχουν ενδιαφέρον, αλλά σε ορισμένους τομείς θα πρέπει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα και για τα μικρότερα κράτη να επιλέξουν αν θα συμμετέχουν ή όχι, ανέφερε, συμπληρώνοντας πως ορισμένες βασικές αρχές, όπως η ενιαία αγορά, θα πρέπει να παραμείνουν.
Ο Σούσελ σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκεί όπου επηρεάζει όλα τα μέλη.