Χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι σε ουρά αναμονής που φτάνει τα τρία χρόνια
Υπό καθεστώς διάλυσης τελεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπως συμπεραίνεται από τα στοιχεία της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ για τις συντάξεις που εκκρεμούν για χρονικό διάστημα πάνω από τρία έτη.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που, έχοντας υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης, δεν προλαβαίνουν να την λάβουν, καθώς πεθαίνουν πριν την απόδοσή της!
Σήμερα εκκρεμούν περί τις 95.000 παλιές και 55.000 νέες συντάξεις. Ως παλιές θωρούνται αυτές για τις οποίες η αίτηση υποβλήθηκε πριν από τον Μάιο του 2016, ενώ νέες θεωρούνται αυτές των οποίων η αίτηση υποβλήθηκε μετά τον νόμο Κατρούγκαλου.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, η κατάσταση είναι απελπιστική και σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αττική υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισηγητών για την έκδοση της σύνταξης.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, ο μέσος όρος αναμονής για έκδοση σύνταξης φτάνει και τα δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης (πάνω από δύο Ταμεία) αγγίζει και τα τρία χρόνια!
Καμία οριστική σύνταξη από τον Μάιο του 2016
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκφράζει την αγανάκτηση όσων υποψηφίων συνταξιούχων υπέβαλαν αίτηση από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και ύστερα.
Ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον περασμένο Μάιο και μετά περιμένουν στη σειρά για την οριστική τους σύνταξη και υποχρεώνονται να ζουν με ελάχιστα χρήματα». Μάλιστα προσθέτει ότι «κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές».
Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επανυπολογισμό των καταβαλλομένων απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο. Όμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ακόμα αναζητά τον μαθηματικό τύπο!
Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι νέες συντάξεις μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου είναι μειωμένες έως 30%. Με το νέο καθεστώς (ισχύει από τον Μάιο του 2016) όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών, της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώγια 20ετή ασφάλιση και πάνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι την 15ετία), και της ανταποδοτικής σύνταξης, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ – τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-20%).
Ο κ. Χατζόπουλος τονίζει ότι, εκτός από τις 11 περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπεται στο νόμο) κρύβει «ψαλίδι» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, μάλιστα τονίζει ότι «η προσωπική διαφορά αναμένεται να είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα μειωθεί αισθητά».