Αποζημίωση για δαπάνες που έχουν υλοποιήσει ιδιώτες για μελέτες ίδρυσης υδατοδρομίων προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα υδροπλάνα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών» είχε δοθεί σε ανοικτή διαβούλευση από τις 5 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2016.
Έκτοτε, όπως αναφέρει το capital.gr, πολυάριθμες διαρροές των υπουργείων Υποδομών, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μιλούσαν για έναρξη δραστηριοποίησης των υδροπλάνων το φετινό καλοκαίρι, τοποθετώντας την κατάθεση στη Βουλή της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις αρχές του 2017.
Ωστόσο το φετινό καλοκαίρι θα είναι το τρίτο, κατά σειρά, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που τα υδροπλάνα θα παραμείνουν καθηλωμένα.
Ο εξοβελισμός των ιδιωτών από τη διαδικασία ανάπτυξης δικτύου υδατοδρομίων, όπως και η μη πρόβλεψη για το ποια θα είναι η τύχη εγκαταστάσεων που προωθούν, με δικά τους κεφάλαια, επενδυτές είναι ορισμένα από τα προβληματικά σημεία της πρώτης εκδοχής του νομοσχεδίου Σπίρτζη.
Πλέον, χωρίς να είναι δυνατόν να αποκλεισθούν νέες τροποποιήσεις, το προς κατάθεση για ψήφιση σχεδίου νόμου (“μεταβατικές διατάξεις”) προβλέπει ότι, εφόσον έχει προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός, “ο δημόσιος φορέας αποζημιώνει τον ιδιώτη για τα έξοδα των εγκεκριμένων μελετών”, οι οποίες μεταφέρονται στο όνομα του δημόσιου φορέα.
Και αυτό διότι, βάσει του νομοσχεδίου, θα κρατικοποιούνται όσα υδατοδρόμια έχουν «τρέξει» ιδιώτες. «Για όσα υδατοδρόμια έχει υποβληθεί η αίτηση και ο τεχνικός φάκελος και μέχρι τη δημοσίευση νομοσχεδίου δεν έχουν εκδοθεί οι τελικές άδειες, με αίτηση του δημόσιου φορέα και συναίνεση του ιδιωτικού φορέα (εφόσον ο τελευταίος έχει υποβάλει την αίτηση και τον τεχνικό φάκελο), η άδεια ίδρυσης εκδίδεται στο όνομα του δημόσιου φορέα».
Με άλλα λόγια, το Δημόσιο, έναντι αποζημίωσης, θα αγοράζει τις μελέτες κατασκευής υδατοδρομίων που έχουν εκπονήσει ιδιώτες. Ως εκ τούτου, οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως τη δημοσίευση του νομοσχεδίου «μετατρέπονται σε άδεια ίδρυσης στο όνομα του δημοσίου φορέα που έχει παραχωρήσει την έκταση”. Και “σε άδεια λειτουργίας στο όνομα του φορέα που είχε κάνει την αίτηση υδατοδρομίου».
Το νομοσχέδιο προβλέπει πως η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου χορηγείται μόνο στο Δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των οποίων την πλειοψηφία των μετοχών έχει το Δημόσιο.
Αντίστοιχα, η άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόμενο με σκοπό τη λειτουργία και εκμετάλλευση του υδατοδρομίου.
Σήμερα το κόστος για την υλοποίηση της υποδομής μπορεί να αναληφθεί είτε από τα λιμενικά ταμεία, τους οργανισμούς λιμένων ή τους δήμους, δηλαδή από ένα δημόσιο φορέα ανάπτυξης. Είτε από ιδιώτες στην ιδιοκτησία των οποίων θα περιέρχεται το υδατοδρόμιο.
Μειώνεται το έργο των υδροπλάνων, αίρεται το χρονικό όριο αδειοδότησης
Την ίδια στιγμή, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών δεν προβλέπει την ύπαρξη κεντρικής Αρχής για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων.
Επίσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όσα προβλέπονται για τα “υδάτινα πεδία” (η υδάτινη περιοχή προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης αεροσκάφους, που χρησιμοποιείται περιστασιακά ή εκτάκτως για την εξυπηρέτηση πτήσεων) οδηγούν σε μείωση του έργου των υδροπλάνων.
Και αυτό επειδή τα υδροπλάνα θα μπορούν να επιχειρούν μόνον από ή προς αδειοδοτημένα υδατοδρόμια με προορισμό ή αφετηρία υδάτινα πεδία. Δεν θα επιτρέπεται δηλαδή, η εκτέλεση πτήσεων από και προς υδάτινες περιοχές προσθαλάσσωσης (π.χ. νησίδες χωρίς υδατοδρόμιο) όπου θα μπορούσε να προκύψει ανάγκη εξυπηρέτησης επιβατών.
Ακόμη, στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, εξακολουθεί να μην προβλέπεται το ανώτατο χρονικό όριο 65 ημερών για την αξιολόγηση ενός φακέλου, από την υποβολή του προς αδειοδότηση, όπως όριζε ο Ν.4146/13.
Όπως αναφέρει το Capital.gr, ένα ακόμη θολό σημείο αφορά την εξαίρεση των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) από τα ιδιωτικά σχήματα που μπορούν να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου. Αυτά, βάσει των τελευταίων τροποποιήσεων, είναι Ε.Π.Ε., Ο.Ε. και Ε.Ε.