Η ατζέντα και οι επαφές της Νουί με τους τραπεζίτες
Στην Αθήνα βρίσκεται η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, προκειμένου να έρθει σε επαφή με υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Κύριο θέμα στην ατζέντα των επαφών είναι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στον τομέα αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων -κατάσταση που, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στο μέτωπο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας στο τραπεζικό σύστημα [βλ. σχετικά: Από το σκάνερ του SSM περνούν οι τράπεζες].
Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τα πρόσφατα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα διμήνου των τραπεζών, τα οποία ήδη δημιουργούν αρνητική τάση σε όλον τον κλάδο για το σύνολο του α΄ εξαμήνου. Ενδεικτικό της κατάστασης άλλωστε είναι και η αύξηση του ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών κατά 300 εκατ. ευρώ από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος [βλ. σχετικά: Οριακή αύξηση του ELA τον Φεβρουάριο].
Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2017 το όριο του ELA είχε μειωθεί κατά 100 εκατ ευρώ…
Το πρώτο ραντεβού της κ. Νουί είναι σήμερα το πρωί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Οι δύο εποπτικές Αρχές, SSM και ΤτΕ, παρακολουθούν απαρέγκλιτα την εξέλιξη του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, στα τέλη εκάστου μηνός οι τράπεζες στέλνουν σε αυτές αναλυτικά στοιχεία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Νουί έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι μήνες περνούν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση μείωσης των επισφαλειών.
Οι εκκρεμότητες για τις οποίες η κ. Νουί αναμένεται να ασκήσει πιέσεις είναι:
– Αλλαγές στον νόμο Σταθάκη για την ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι οποίες δεν έχουν γίνει, φρενάροντας ουσιαστικά την παροχή αδειών στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
– Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα για τις διαγραφές δανείων.
– Ψήφιση του εξωδικαστικού, κυρίως η ανάγκη επίσπευσης της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για ένταξη στον μηχανισμό.
– Εφαρμογή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μέσω της αλλαγής στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
– Επίσπευση της πώλησης των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες.
– Η επιθετικότερη ρύθμιση δανείων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.