Εως και ένα χρόνο μένουν απλήρωτοι από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι γονείς για τις ειδικές θεραπείες των παιδιών τους, με αποτέλεσμα λόγω οικονομικής αδυναμίας να έχουν διακόψει πολλά από τα παιδιά τις λογοθεραπείες, τις εργοθεραπείες και όποια άλλη υποστήριξη ακόμη και για σοβαρά προβλήματα όπως ο αυτισμός.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με την αποζημίωση των θεραπειών αυτών από τον ΕΟΠΥΥ δεν έχει τέλος, ενώ παράλληλα η σύναψη των επίμαχων συμβάσεων, που έχουν γίνει αντικείμενο «διαμάχης» μεταξύ θεραπευτών και υπουργείου Υγείας, παίρνει παράταση στην παράταση. Η τρίτη κατά σειρά παράταση λήγει στις 31 Μαρτίου και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και άλλη.
Το υπουργείο Υγείας, με τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο για την ψυχική Υγεία, «ανέβασε» τις αποζημιώσεις των τιμών για εργοθεραπείες και ψυχοθεραπείες στα 15 ευρώ, εξισορροπώντας τες με εκείνες των λογοθεραπειών.
Ομως, οι θεραπευτές εξακολουθούν να εκφράζουν τις αντιθέσεις τους, κυρίως γιατί από αυτό το ποσό θα περικόπτεται, όπως λένε, μεγάλο ποσοστό σε αυτόματες επιστροφές (clawback και rebate) και θα καταλήγουν στην τσέπη τους… 4 ευρώ.
Τη στιγμή που σχεδόν κανείς θεραπευτής δεν υπογράφει τις προτεινόμενες από τον ΕΟΠΥΥ συμβάσεις, τις οποίες θεωρούν πρόχειρες και καθόλου βιώσιμες για τους ίδιους, και το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο για τον τρόπο που θα εξυπηρετούνται τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής, οι γονείς τους βρίσκονται στον… αέρα.
Οχι μόνο επειδή αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να αλλάξουν θεραπευτές, ενώ τα παιδιά τους έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένους, αλλά και επειδή καθυστερούν οι πληρωμές για όσες θεραπείες έχουν ήδη γίνει.