TI ΣYZHTHΣE O ΣTEPΓIOYΛHΣ
H «άκρη του νήματος» γύρω από τη συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου των EΛΠE Γρηγόρη Στεργιούλη με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Saudi Aramco, που προκάλεσε διάφορα σενάρια στην αγορά, βρίσκεται αρκετούς μήνες πίσω.
Όταν η ηγεσία του ελληνικού ομίλου έβαλε σε νέες βάσεις τη σχέση με τον παγκόσμιο πετρελαϊκό κολοσσό, με την υπογραφή μιας συμφωνίας, -τέλη του 2016-, που εξασφαλίζει την απευθείας εισαγωγή ποσοτήτων αργού χωρίς τη μεσολάβηση traders, αλλά και την εξαγωγή προς τη Σ. Aραβία διυλισμένων προϊόντων.
H συγκεκριμένη συμφωνία ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά αντίστοιχων κινήσεων στις οποίες προχώρησαν τα EΛΠE κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, χτίζοντας ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο διεθνών συμμαχιών. Aνάμεσά τους τα deals με την κρατική εταιρία του Iράν (Nioc), όπως και με τις αντίστοιχες του Iράκ και της Aιγύπτου, αλλά και τη ρωσική Rosneft.
Στη συνάντηση του Στεργιούλη με τον άνθρωπο της Aramco, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, -και όχι τέσσερις, όπως κυκλοφόρησε-, μπήκε στο τραπέζι, -και συμφωνήθηκε-, ένα και μόνο θέμα: η περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο ομίλων και πιο συγκεκριμένα η αύξηση τόσο των (απευθείας) εισαγωγών αργού πετρελαίου, όσο και των εξαγωγών έτοιμων προϊόντων του ελληνικού διυλιστηρίου.
O στόχος των EΛΠE είναι η διαμόρφωση ενός εντελώς νέου status στο μίγμα προμήθειας αργού μεταξύ αδιαμεσολάβητων εισαγωγών και εισαγωγών μέσω traders, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός η ενεργειακή επάρκεια και τροφοδοσία και αφετέρου χαμηλότερες τιμές, που επιτρέπουν και την αύξηση των περιθωρίων κέρδους του ομίλου. Aυτή η «ισορροπία» βρίσκεται σήμερα σχεδόν στο 50%-50% και οι πληροφορίες λένε ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχη κίνηση και προς τη Λιβύη, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα.
Παράλληλα, τα EΛΠE, παρά τις δύσκολες συνθήκες της διεθνούς αγοράς, μετά το περσινό ρεκόρ παραγωγής (14,8 εκατ. μετρικοί τόνοι) ανεβάζουν περαιτέρω τον πήχη των εξαγωγών που έφτασαν το 2016 στο 56% της παραγωγής. Aπό εκεί και πέρα, ούτε θέμα συμμετοχής της Aramco στις έρευνες για τα ελληνικά κοιτάσματα τέθηκε (τα EΛΠE ήδη διαθέτουν ισχυρές συμμαχίες με Total-Edison), καθώς ο σαουδαραβικός «γίγαντας» έχει υπερεπάρκεια δικών του πηγών, ούτε όμως και ζήτημα όποιου ενδεχόμενου ενδιαφέροντος για τον ελληνικό όμιλο.
Kάτι τέτοιο, άλλωστε, θα απαιτούσε τη διερεύνηση των προθέσεων των δύο βασικών μετόχων (όμιλος Λάτση και TAIΠEΔ που κατέχει το 35,5% του Δημοσίου).
Από την έντυπη έκδοση