Φωτογραφία του 52χρονου Χαλίντ Μασούντ, δράστη της επίθεσης στο Λονδίνο, έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη των ερευνών, και κυρίως να εξακριβώσει εάν ενήργησε μόνος ή εάν ενθαρρύνθηκε, υποστηρίχθηκε ή καθοδηγήθηκε από άλλους.
Η αστυνομία προχώρησε την Παρασκευή σε τρεις νέες συλλήψεις σε σχέση με την επίθεση της Τετάρτης, την οποία «διεκδίκησε» το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Χαλίντ Μασούντ, ο δράστης της πλέον πολύνεκρης επίθεσης στη Βρετανία τα τελευταία 12 χρόνια, που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά έξω από το Κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ, ήταν Βρετανός υπήκοος και γνωστός επίσης με τα ονόματα Έιντριαν Ελμς και Έιντριαν Ράσελ Ατζάο.
Η φωτογραφία του προσώπου του δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής και συνοδευόταν από την έκκληση των αρχών προς όλους όσοι τον γνώριζαν να προσέλθουν για κατάθεση στην αστυνομία.
Ο διοικητής της μονάδας αντιτρομοκρατικών ερευνών της Σκότλαντ Γιαρντ, Μαρκ Ρόουλι, γνωστοποίησε από την πλευρά του ότι η αστυνομία προχώρησε σε «δύο νέες σημαντικές συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας» και σε μια τρίτη το πρωί της Παρασκευής στο Μάντσεστερ. Πρόκειται για δύο άνδρες και μία γυναίκα.
Συνολικά η αστυνομία έχει συλλάβει 11 ανθρώπους ηλικίας 21 έως 58 ετών (επτά άνδρες και τέσσερις γυναίκες): οκτώ στο Μπέρμιγχαμ (κεντρικά), δύο στο Μάντσεστερ (βόρεια) και έναν στο Λονδίνο.
Μία γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και οι υπόλοιποι 10 προφυλακίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς «συνελήφθησαν με την υποψία ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις», σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι έρευνες συνεχίζονται σε τρεις διευθύνσεις, δύο στο Μπέρμιγχαμ και μία στο Λονδίνο.
Οι αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν τα κίνητρα του δράστη και τον τρόπο με τον οποίο εκείνος προετοίμασε την επίθεση, στην οποία τραυματίστηκαν επίσης περίπου 50 άνθρωποι, δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλος ένας μεταξύ ζωής και θανάτου.
«Προσπαθούμε να καθορίσουμε εάν ενήργησε μόνος έχοντας εμπνευστεί από την τρομοκρατική προπαγάνδα ή εάν έλαβε εντολές και βοήθεια» υπογράμμισε ο Μαρκ Ρόουλι.
Ο δράστης παντρεύτηκε με μια μουσουλμάνα το 2004 και ασπάστηκε το Ισλάμ, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ. Κατόπιν εργάστηκε στη Σαουδική Αραβία προτού επιστρέψει στη Βρετανία το 2009.
Ο Χαλίντ Μασούντ δεν ήταν στο στόχαστρο καμίας έρευνας. Μάρτυρες τον περιγράφουν ως ένα «βαθιά θρησκευόμενο» άνθρωπο. Έως τον Ιούνιο διέμενε στο Μπέρμιγχαμ με τη σύζυγό του και τα παιδιά του.
«Δεν διαθέτουμε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι η επίθεση θα μπορούσε να έχει προληφθεί από πριν» δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ο Ντόμινικ Γκρίεβ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις υπηρεσίες πληροφοριών και την ασφάλεια. Ο βουλευτής συμπλήρωσε ότι περίπου 12 τρομοκρατικές απόπειρες απετράπησαν τους τελευταίους 18 μήνες στη Βρετανία και είναι «θαύμα» που μία επίθεση δεν διαπράχθηκε νωρίτερα.
Ο δράστης είχε καταδικαστεί για επιθέσεις, κατοχή όπλων και διατάραξης της δημόσιας τάξης το διάστημα μεταξύ 1983 και 2003, σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ. Όπως γράφει η εφημερίδα Daily Telegraph, εξέτισε ποινή φυλάκισης 2 ετών καθώς μαχαίρωσε στο πρόσωπο έναν άνδρα με τον οποίο ενεπλάκη σε διαπληκτισμό.
Λίγες ώρες πριν από την επίθεση, έμεινε σε ένα ξενοδοχείο στο Μπράιτον, στη νότια Αγγλία, όπως έγινε γνωστό από τον διευθυντή του ξενοδοχείου.