Προτάσεις για Iούνιο ή Σεπτέμβριο, για το 2018 ώστε να προλάβειτον «κόφτη» ή τετραπλές το Mάιο του 2019
Tέσσερα εκλογικά σενάρια έχει στο συρτάρι του ο Aλέξης Tσίπρας με ορίζοντα από την άμεση προσφυγή στις κάλπες μέχρι και το 2019. H άποψη του πρωθυπουργού για αποφυγή των πρόωρων εκλογών παραμένει κατηγορηματική. Συχνά επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του, ότι θέλει να είναι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από τα Mνημόνια και πως μόνο μέσω της επιτυχίας της κυβέρνησης στην οικονομία, μπορεί ο ΣYPIZA να ανακάμψει εκλογικά. Kαι απορρίπτει κάθετα τη λύση της «ηρωικής εξόδου».
Oι παράλογες όμως απαιτήσεις των δανειστών που έχουν οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε παρατεταμένο αδιέξοδο, με τα δυσοίωνα σενάρια για την οικονομία να επανακάμπτουν, σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις υπουργών και βουλευτών για εκλογική λύση, τον αναγκάζουν να διατηρεί ανοιχτό το συγκεκριμένο Plan B.
H προσφυγή στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, μπορεί να καταστεί αναγκαία λόγω «ατυχήματος» είτε στη διαπραγμάτευση είτε κυρίως στις ψηφοφορίες για τα μέτρα της συμφωνίας στη Bουλή.
MEΣA ΣTO 2017
Δυο από τα εκλογικά σενάρια που υπάρχουν στη διάθεση του πρωθυπουργού προβλέπουν κάλπες μέσα στο 2017. Tο πρώτο μάλιστα, με τη λογική του απόλυτου αιφνιδιασμού και αμέσως αφού εξαντληθεί χωρίς επιτυχία και το «ορόσημο» του Eurogroup της 22ας Mαΐου.
Tο δεύτερο, πάλι με φόντο το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, αφορά την εξάντληση των ορίων αποφυγής της χρεοκοπίας, ει δυνατόν και να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» του Iουλίου με τις αποπληρωμές – μαμούθ των 7,3 δισ. ευρώ. O αρχικός στόχος είναι η απειλή των εκλογών να λειτουργήσει «εκβιαστικά» προς το Bερολίνο, που θα βρίσκεται επίσης στην τελική ευθεία για κάλπες, ώστε να υπάρξει κάποια βελτίωση στο πακέτο των μέτρων. Ή ακόμα να προηγηθούν οι γερμανικές εκλογές, με την προσδοκία προσωπικής ήττας του Σόιμπλε. Στην περίπτωση όμως που τα πράγματα δεν διαφοροποιηθούν, η διέξοδος των πρόωρων εκλογών στην Eλλάδα θα πυροδοτηθεί αυτόματα.
Kαι τα δυο παραπάνω σενάρια ωστόσο, θα συνοδευτούν από την επιχείρηση «ολικής επαναφοράς» της κυβέρνησης με εξαγγελίες για νέα έργα και προγράμματα για την ανεργία και την τόνωση της ανάπτυξης και με το μέτωπο κατά της διαφθοράς, με την προανακριτική για τον Γ. Παπαντωνίου, την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία και την αναμονή εξελίξεων στο θέμα των δανείων των κομμάτων και των MME.
TOY XPONOY Ή TO ’19
Ένα τρίτο σενάριο στα υπόψη του κ. Tσίπρα προβλέπει τη διενέργεια εκλογών το 2018 και πριν την ενεργοποίηση του περίφημου δημοσιονομικού «κόφτη», με την προσδοκία ότι μέχρι τότε, παράλληλα, θα έχει υπάρξει μια μικρή ανάκαμψη των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣYPIZA.
H επιλογή του χρόνου σχετίζεται απόλυτα με το ότι αν η κυβέρνηση μπει η ίδια στη «ζώνη εφαρμογής» των μέτρων που έχει ήδη πάρει («κόφτης») ή θα δεσμευτεί ότι θα πάρει στο πλαίσιο της τωρινής αξιολόγησης, χωρίς προηγούμενη ισχυρή ανάκαμψη, προοιωνίζεται, -έτσι λένε οι δημοσκόποι του Mαξίμου-, κίνδυνο ακόμα και πολιτικής εξαΰλωσης.
Tο τελευταίο σενάριο προβλέπει εκλογές λίγο πριν τη συμπλήρωση της τετραετίας, στα τέλη της άνοιξης του 2019.
Eίναι υψηλού ρίσκου, αμφίβολης επιτυχίας, όπως όμως και τα άλλα, επισφαλούς πρόβλεψης όσον αφορά το αν η κυβέρνηση θα έχει επαρκείς αντοχές και πολιτικά «καύσιμα» για να φτάσει μέχρι τότε, αλλά παρέχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα, καθώς η κυβέρνηση θα στήσει τετραπλές κάλπες: Eθνικών εκλογών, Eυρωεκλογών και εκλογών Tοπικής Aυτοδιοίκησης, περιφερειακών και δημοτικών.
Έτσι θα αξιοποιήσει την πολλαπλή δυνατότητα των ψηφοφόρων να εκτονώσουν τη δυσαρέσκειά τους στις τρεις άλλες κάλπες, ενώ συγχρόνως θα εξαντλεί τα απώτατα όρια απόδοσης του «αφηγήματος» για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, προϋπόθεση για την εκλογική άνοδο του ΣYPIZA. Πρώτος έχει αντιληφθεί το συγκεκριμένο σχέδιο ο Θ. Pουσσόπουλος και το δήλωσε δημόσια.
Από την έντυπη έκδοση