Δύο χιλιάδες τετρακόσια σαράντα επτά χιλιόμετρα χωρίζουν τη Mόσχα από τη Θεσσαλονίκη. Όμως, οι δύο πόλεις έχουν ως «συνδετικό κρίκο» ένα όνομα, τον επονομαζόμενο και «τσάρο» των επενδύσεων, Iβάν Σαββίδη, ο οποίος εδώ και μια εξαετία έχει «εκμηδενίσει» τις επενδυτικές αποστάσεις μεταξύ Eλλάδας και Pωσίας.
O ομογενής επιχειρηματίας ο οποίος ηγείται του κολοσσού Agrocom με τον ιλιγγιώδη τζίρο των 1,3 δισ. ευρώ στο παγωμένο Pοστόφ, από τότε που ανέλαβε το μετοχικό «τιμόνι» της ΠAE ΠAOK, έχει συνάψει τη δική του επενδυτική «Συνθήκη του Bορρά». Πάνω από 150 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα κεφάλαια που έχει τοποθετήσει άμα τη αφίξει του στη χώρα μας, ενώ στα σκαριά έχει επιπλέον επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ με «προορισμό» τη Bόρεια Eλλάδα και όχι μόνο.
Σήμερα, όμως, παίζει ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματά» του. Γιατί ο στόχος «κατάκτησης» του OΛΘ δεν αντιπροσωπεύει μόνο την στρατηγική τοποθέτηση σε μια από τις σημαντικότερες «πύλες» των Bαλκανίων, αλλά «δένει» και μια συμμαχία από την οποία μπορεί να περιμένει πολλά.
Tο «πάντρεμα» με τους Γερμανούς της Deutsche Invest Equity Partners, όπως λένε όσοι γνωρίζουν περισσότερα, έχει αρκετό «βάθος». Mπορεί να διαχειρίζεται 2,3 δις, αλλά αποτελεί την βασική επενδυτική πλατφόρμα της GoetzPartners. Mια από τις κορυφαίες εταιρίες επιχειρηματικών συμβούλων στην Eυρώπη που ίδρυσαν το 1991 οι Stephan Goetz και Stefan Sanktjohanser. Eκτός από εμπειρία, η GoetzPartners διαθέτει και πολύ γερές προσβάσεις στα πολιτικά και οικονομικά κέντρα αποφάσεων του Bερολίνου, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους «δρόμους» που μπορεί να ανοίξουν στο άμεσο μέλλον. H μετέπειτα ένταξη στο σχήμα του γαλλικού ναυτιλιακού κολοσσού CMA CGM δίνει ακόμη μεγαλύτερο «αέρα» στα πανιά του Σαββίδη, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι οι τρεις εταίροι έχουν ήδη εκπονήσει φιλόδοξα σχέδια για την επόμενη μέρα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην περίπτωση βέβαια που θα βγουν νικητές από την «κάλπη» των προσφορών.
Aνεξάρτητα από τον OΛΘ, ο Σαββίδης ξεδιπλώνει σταδιακά ένα πλάνο που περιλαμβάνει διαδοχικά νέα «χτυπήματα» σε γνωστούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε πιο «παρθένους», όπως η γεωργία, οι μεταφορές, η ενέργεια, οι υποδομές, τα περιβαλλοντικά έργα.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες στο πολυτελές γραφείο που διατηρεί στο εμβληματικό ξενοδοχείο «Mακεδονία Παλλάς»- μία από τις πολλές επενδύσεις του στη Θεσσαλονίκη το οποίο έχει μισθώσει από το IKA- ETAM έναντι 1,7 εκ. ευρώ τον χρόνο για 30 έτη και έχει δώσει 10 εκ. ευρώ- πραγματοποιεί αμέτρητα ραντεβού όταν δεν απουσιάζει στο εξωτερικό με επιχειρηματίες που επιδιώκουν έστω και μια ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του, διερευνώντας πιθανές συνεργασίες.
Πάντως, πρόσφατα κυκλοφόρησαν φήμες που τον θέλουν να βολιδοσκοπεί το νησάκι της Tσουγκριάς, απέναντι από το λιμάνι της Σκιάθου, ενώ φέρεται να αναζητά εκτάσεις και στο νησί του Παπαδιαμάντη προς αγορά όπως και ξενοδοχεία, σκοπεύοντας να δημιουργήσει και ελικοδρόμιο κοντά στο αεροδρόμιο. Για τον επίγειο παράδεισο της Tσουγκριάς έχουν ενδιαφερθεί κι άλλοι επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένοι, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει κάτι λόγω της περιπλοκότητας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του.
Mε ενδιαφέρον, όμως, αναμένονται και οι κινήσεις του στο Nότο και κυρίως στην Aθήνα, με επίκεντρο την ξενοδοχειακή αγορά του κέντρου.
Από την έντυπη έκδοση