Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έκθεσης οικονομικού κλίματος της ΓΣΕΒΕΕ
Υπεροφορολόγηση, έλλειψη ρευστότητας και ασφυκτική ιδιωτική κατανάλωση οδηγούν σε απόγνωση τον επιχειρηματικό κόσμο, δημιουργώντας χρέη επί χρεών ακόμη και για τον λογαριασμό ρεύματος ή την καταβολή των μισθωμάτων.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την εξαμηνιαία έκθεση οικονομικού κλίματος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) καταδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΜμΕ, καθώς περί τους 300 χιλ. επιχειρηματίες βαρύνονται με καθυστερημένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, το 24% (περίπου 2 στους 10) έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, ενώ τρεις στους 10 δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Ήδη 300.000 επιχειρήσεις έχουν καθυστερημένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, πάνω από 2 στις 10 (ποσοστό 23,8%) δηλώνει πως έχει ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνει αδυναμία στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ενώ περισσότεροι από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν χρέη προς τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ:
– Το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές, αφορά εκείνες με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 26,7%). Το ποσοστό αυτό, αν και μειούμενο (28,3% στην προηγούμενη έρευνα Ιουλίου 2016) αφορά περίπου 300.000 ενεργές επιχειρήσεις.
– Για πρώτη φορά μετά από διάστημα 4 εξαμήνων, ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξάνει, από 21,9% σε 23,8% (συγκεντρωτικό γράφημα 15, ρυθμός αύξησης 10% περίπου).
Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 67.000 μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση/ ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές, με 1 στις 3 επιχειρήσεις να εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του έτους.
– Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι καθυστερούν να καταβάλλουν οφειλές προς προμηθευτές, αυξήθηκε από το 19% (προηγούμενη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ) σε 21,7%. Η αύξηση της έκθεσης στο χρέος ιδιωτών αντανακλά την περιορισμένη ρευστότητα και τη μείωση της αποδοχής των μεταχρονολογημένων επιταγών ως μέσο εξόφλησης.
– Υψηλές παραμένουν οι ληξιπρόθεσμές οφειλές προς ΔΕΚΟ, καθώς το 22,1% των επιχειρήσεων δεν αποπληρώνει εγκαίρως. Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν πάνω από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις όλων των κλάδων να έχουν χρέη προς τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
– Πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους για το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι 9,3% των επιχειρήσεων έχει ταυτόχρονα οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
– Σχετικά με τις εισφορές προς το νέο ασφαλιστικό φορέα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπόχρεων (73,3%) δηλώνει ότι καταβάλλει λιγότερες εισφορές, το 25,8% ότι καταβάλλει περισσότερες, ενώ μόλις το 1% δηλώνει ότι καταβάλλει τα ίδια ποσά. Ωστόσο, το 30,5% αναφέρει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.