Οι πρόεδροι των συλλόγων της Premier League κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να απαλλάξει ποδοσφαιριστές από τους ελέγχους μετανάστευσης που είναι πιθανό να επιβληθoύν στην Βρετανία, εξαιτίας της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πρόεδροι πιστεύουν πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε να εμποδίσει τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν παίκτες από άλλες χώρες, με τον πρόεδρο την Στόουκ, Πίτερ Κόουτς, να υποστηρίζει ότι το πρωτάθλημα χρειάζεται προστασία από την αβεβαιότητα, που έχει δημιουργηθεί.
«Είμαι απαισιόδοξος εξαιτίας της αποχώρησης», είπε ο Κόουτς στους “Times”, μετά από μια συνάντηση των στελεχών από τα κορυφαία σωματεία.
«Ας ελπίσουμε ότι το ποδόσφαιρο θα βρει έναν τρόπο να φροντίζει το ίδιο την κατάσταση, όταν συμβεί τελικά». Ο συνιδιοκτήτης της Γουέστ Χαμ, Ντέιβιντ Γκολντ, δήλωσε ότι το Brexit έχει ήδη περιορίσει τους συλλόγους της Premier League στις μεταγραφές, αφού η πτώση της αξίας της λίρας έκανε τους παίκτες πιο ακριβούς. «Το Brexit έχει ήδη αντίκτυπο σε εμάς με αυτή την έννοια», είπε ο Γκολντ. «Αυτά τα παιδιά παίρνουν τεράστιους μισθούς και όλοι οι φόροι πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο. Γιατί να το καταπνίξουμε αυτό;».
Οι όροι των ελέγχων μετανάστευσης θα επισημοποιηθούν πριν από τη λήξη της προθεσμίας εξόδου στις 29 Μαρτίου 2019, έπειτα από την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι ενεργοποιείται η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας, την Τετάρτη.
Επί του παρόντος, περίπου το 65% των παικτών που αγωνίζονται σε ομάδες της Premier League είναι αλλοδαποί. Μέχρι τώρα, τρεις είναι οι πιθανές λύσεις που εξετάζονται:
1. Η ταύτιση των Ευρωπαίων παικτών με εκείνους εκτός κοινότητας: για να παίξουν στην Premier League, θα πρέπει να εξασφαλίζουν μόνο άδεια εργασίας, έχοντας παίξει τουλάχιστον στο 30% των αγώνων της Εθνικής τους κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Το απαιτούμενο ποσοστό εξαρτάται από την κατάταξη στην FIFΑ. Αν η χώρα είναι μεταξύ της θέσης 11 και 20, θα πρέπει να είναι 45%, 60% αν είναι μεταξύ 21 και 30, και το 75% των κλήσεων εάν είναι μεταξύ της θέσης 31 και 50 της κατάταξης. Ένας δρόμος που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των παικτών από την ΕΕ στις αγγλικές ομάδες. Στην πραγματικότητα, σήμερα μόνο 50 από τους 161 πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν άδεια.
2. Να νομοθετηθούν ειδικοί κανόνες σε σχέση με τις αθλητικές επιδόσεις τους.
3. Να υπάρξει αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης στην ΕΕ, προκειμένου να μείνουν τα πάντα όπως είναι τώρα.
Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, με συνέπεια να μην υπάρξει αλλαγή νομίσματος, ο αντίκτυπος της Brexit επί της αξίας της λίρας έχει αρχίσει να γίνεται αισθητός. Ήδη αμέσως μετά το δημοψήφισμα, το βρετανικό νόμισμα είχε πέσει αισθητά, χάνοντας σημαντικά, ιδίως έναντι του ευρώ. Αν η τάση συνεχιστεί, οι τιμές των παικτών της Premier League μπορεί να πέσουν ξαφνικά, δημιουργώντας ευκαιρίες σε ομάδες από άλλα πρωταθλήματα, ενώ, αντίθετα, λόγω της δυσμενούς συναλλαγματικής ισοτιμίας, οι Αγγλοι θα δυσκολεύονται να αγοράσουν μεγάλους πρωταθλητές.
Αρκετοί είναι οι αγγλικοί σύλλογοι που περιλαμβάνουν στις τάξεις τους πολλούς παίκτες από την ΕΕ, αλλά η Τσέλσι είναι εκείνη που πραγματικά τρέμει σε πιθανές μελλοντικές αλλαγές. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το σύνολο των εμφανίσεων Ευρωπαίων παικτών στους «μπλε» σε αυτή τη σεζόν έφτασε τον αριθμό 222 και αυτή τη στιγμή το 76% των γκολ σημειώθηκαν από παίκτες με ευρωπαϊκή υπηκοότητα.
Και υπάρχουν και άλλα. Το 74% των εγγεγραμμένων είναι από χώρες της ΕΕ ή έχει ένα «δεύτερο διαβατήριο» ευρωπαϊκό, όπως ο Νταβίντ Λουίζ (Βραζιλιάνος, αλλά και Πορτογάλος πολίτης). Αυτό είναι τώρα δυνατό, επειδή οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι δεν υπόκεινται στους περιορισμούς για όσους έχουν γεννηθεί σε μία από τις χώρες της ΕΕ.
Αλλά μια ενδεχόμενη αφομίωση στη θέση των παικτών εκτός ΕΕ, για παράδειγμα, θα απαιτήσει πολλούς αποχαιρετισμούς, ακόμα και από μερικά μεγάλα αστέρια. Γιατί ο Κόντε τρέμει περισσότερο από τους άλλους; Απλά επειδή το ρόστερ της ομάδας του αποτελείται από πολλούς παίκτες Ευρωπαίους, πολύ περισσότερους από ό,τι εκείνα των άμεσων ανταγωνιστών για τον τίτλο. (στη δεύτερη θέση είναι η Μάντσεστερ Σίτι που δεν φθάνει το 60%, σε σύγκριση με το 74% των «μπλε»).
Μια θετική πτυχή, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι, η αναβίωση των ακαδημιών, οι οποίες, χάρη στους νέους ευρύτερους περιορισμούς για τους αλλοδαπούς, θα μπορούσαν να επιστρέψουν πρωταγωνίστριες, τροφοδοτώντας με παίκτες τους μεγάλους συλλόγους. Ένα πλεονέκτημα που θα μπορούσε να επηρεάσει επίσης την εθνική ομάδα, χρόνια «θύμα» της προσέγγισης των συλλόγων στους ξένους παίκτες.