Αναμφίβολα υπέρτατη πράξη δεν είναι άλλη από τη δωρεά οργάνων θανόντων προσώπων που πλέον και επίσημα είναι νόμος του κράτους. Πριν από λίγη ώρα λοιπόν ψηφίστηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για το συγκεκριμένο θέμα.
Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο ορίζεται πως η αφαίρεση οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο, επιτρέπεται, εφ’ όσον ο ίδιος δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του όσο ζούσε (ενώ σήμερα ισχύει το αντίστροφο), διευρύνονται οι κατηγορίες των προσώπων που μπορούν να γίνουν ζώντες δότες οργάνων (πλέον προβλέπεται η δυνατότητα για συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού, ή πρόσωπα με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ή προσωπική σχέση), προβλέπεται ο τρόπος απόδειξης της συναίνεσης του ζώντος δότη και επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων από ανήλικο θανόντα δότη εφόσον συναινούν οι ασκούντες την γονική μέριμνα.
Η Ελλάδα, αν και πρώτη στα τροχαία ατυχήματα, βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων από πτωματικούς δότες με μόλις 7,2 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Ισπανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 34.
Οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα από τον ΕΟΜ έχουν οδηγήσει σε αύξηση έως και 250% των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων, αλλά σε σχέση με τις ανάγκες σε μοσχεύματα, καθώς και σε σχέση με τους δείκτες δωρεάς οργάνων άλλων χωρών, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.