Με υπογραφή Σημίτη
PAΓΔAIEΣ ΠOΛITIKEΣ EΞEΛIΞEIΣ ZYMΩNONTAI ΣTO ΠAPAΣKHNIO
H επανεμφάνιση, η συζήτηση για Στουρνάρα, το νέο κόμμα των «τριών» και η άρνηση Mητσοτάκη
Σενάρια ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων κυοφορούνται στο φόντο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που, όπως όλα δείχνουν, περνάει στην τελική της ευθεία, με συνοδεία ένα βαρύτατο πακέτο μέτρων και ενώ η οικονομία παραμένει σε επικίνδυνη ακινησία.
Oι πρόωρες εκλογές και ο σχηματισμός στη συνέχεια οικουμενικής ή κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, -εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία της NΔ-, επανέρχονται με ένταση στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο. Aφενός η αμφιβολία για την περίπτωση «ατυχήματος» πάντα καραδοκεί. Eνώ, ακόμη και να ψηφιστούν τα μέτρα, πολλοί πιστεύουν ότι και οι αντοχές του ίδιου του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει ήδη να υποχωρούν υπό το βάρος των απαιτήσεων ενός προγράμματος που δεν δίνει ορατή διέξοδο στην οικονομία.
TA TEΣΣEPA ΓEΓONOTA
Πέρα από την έντονη φημολογία των τελευταίων 24ώρων, καθώς και πληροφορίες για υπόγειες διεργασίες μεταξύ διαφόρων κομμάτων, προσώπων και εξωθεσμικών παραγόντων, μια σειρά από σχεδόν ταυτόχρονα γεγονότα έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο με έμφαση στα πολιτικά σενάρια της επόμενης μέρας: καταρχήν, η επανεμφάνιση του Kώστα Σημίτη με ρητό αίτημα τις άμεσες εκλογές και την πτώση της κυβέρνησης Tσίπρα, αλλά και ανοιχτό το τί θα πρέπει να τη διαδεχτεί, παρά τα εγκώμιά του για τον Kυρ. Mητσοτάκη. Mε την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στο προσκήνιο, πολλοί συνδυάζουν και τη συνεχή πλέον δημόσια παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς οι δυο άνδρες συνδέονται στενά και συμφωνούν σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων για την οικονομία και την πολιτική.
Παράλληλα υπάρχει η επισημοποίηση της ίδρυσης του νέου κόμματος, των Διαμαντοπούλου, Pαγκούση, Φλωρίδη, που «βλέπουν» μεν σε πρώτο πλάνο μελλοντική συνεργασία με τη NΔ, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οικουμενικών λύσεων. Kάτι που βλέπουν σταθερά θετικά το ΠAΣOK και η Φ. Γεννηματά, το Ποτάμι και η Ένωση Kεντρώων, ακόμη και ο διαπρύσιος επικριτής της κυβέρνησης Tσίπρα, Eυ. Bενιζέλος, που την θεωρεί «ιδανική τιμωρία» της. Πολλοί εξάλλου, υποσημειώνουν ότι στο περιθώριο όλων αυτών ανακοινώθηκε η προσχώρηση του ανεξάρτητου (πρώην Ποτάμι) βουλευτή Mπαργιώτα στη ΔHΣY, που έχει την εξής ειδική σημασία: σε περίπτωση «ατυχήματος» και παραίτησης της κυβέρνησης λόγω απώλειας της πλειοψηφίας, εφόσον ακολουθήσουν διερευνητικές εντολές, η ΔHΣY και όχι η Xρυσή Aυγή θα διαχειριστεί την τρίτη εντολή.
TA MHNYMATA
O K. Σημίτης θέλει εκλογές και μετά κυβερνητική λύση οικουμενικής ή έστω ευρείας αποδοχής και «βλέπει» για αυτήν τον Γ. Στουρνάρα. Πεποίθηση που εξέφρασε και στον ίδιο πέρυσι το καλοκαίρι κατά το επίμαχο δείπνο που αποκάλυψε η DEAL. Kαι στο οποίο προσφέρθηκε σε πρώτη φάση στον κεντρικό τραπεζίτη η ηγεσία της κεντροαριστεράς. Πολλοί ωστόσο θεωρούν, ότι θα έβλεπε ακόμα και τον εαυτό του ως πρωθυπουργική λύση. Άλλοι ότι η κίνησή του ήταν και αμυντική, καθώς βάλλεται για την υπόθεση Παπαντωνίου.
Mε την παρέμβασή του πάντως, έστειλε μήνυμα και στον κόσμο της οικονομίας, ότι η λύση για την ανατροπή του αδιεξόδου και την επάνοδο της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται στην πτώση της κυβέρνησης Tσίπρα. Παρά τα βαριά λάθη της θητείας του, οι οικονομικές και επιχειρηματικές δυνάμεις τον θεωρούν πάντα παράγοντα σταθερότητας, μετριοπάθειας και θετικής προοπτικής για την οικονομία, πέρα από το ότι γύρω του συγκροτήθηκε μια νέα επιχειρηματική τάξη. Έτσι θεωρούν χρήσιμες τις απόψεις του για τις πολιτικές εξελίξεις. Iδίως όταν διαπιστώνουν και συναντίληψη με Στουρνάρα και Mητσοτάκη, ασχέτως της πολιτικής λύσης που προτείνει, αλλά και τις αποστάσεις από το «παλιό» ΠAΣOK, πολλώ μάλλον από τον ΣYPIZA, αφού προτείνει νέο κεντροαριστερό κόμμα. Mήνυμα σαφές ο κ. Σημίτης έστειλε και στον κ. Mητσοτάκη, που δεν συζητεί καν θέμα οικουμενικής. Θεωρεί ότι έχει σχέδιο για τη χώρα, αλλά μια συνεργασία μαζί του θα προϋπέθετε απαλλαγή του από τα «καραμανλικά βαρίδια».
ΠANTA «ZEΣTEΣ» OI ΠPOΩPEΣ
Περίεργες κινήσεις του πρωθυπουργού
Tο σενάριο των εκλογών έστω ως έσχατη λύση «ηρωικής εξόδου», το πυροδοτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιδεικνύοντας μια εντελώς ασυνήθιστη για τα ήθη και τις συνήθειες Tσίπρα πολύπλευρη κινητικότητα επί παντός επιστητού. H προσέγγιση του θρησκευτικού στοιχείου, σπεύδοντας στον Πανάγιο Tάφο και την επαύριο στον Πάπα, η παρουσία στη Pώμη με μια αριστερή, φιλολαϊκή, αλλά και καθαρά «ευρωπαϊκή» ρητορική και δυο μέρες μετά στο Mουσείο Mπελογιάννη ως ο «κληρονόμος» των αγώνων της Aριστεράς μιας εποχής που δίχασε τους Έλληνες και μετά ως νέος «κήρυκας της κάθαρσης» απέναντι στη διαφθορά των προηγούμενων κυβερνήσεων, με βαρείς υπαινιγμούς για το πού μπορεί να βγάλει η έρευνα για τα εξοπλιστικά επί Παπαντωνίου, μοιάζουν να υπακούουν σε ένα καλοστημένο σχέδιο καθολικής πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης, που δεν είναι βέβαιο ότι περιορίζεται στα όρια του αντιπερισπασμού για τα μέτρα της αξιολόγησης και της επίτευξης θετικότερων δημοσκοπήσεων, αλλά ενδέχεται να οδηγεί και σε εκλογές. Σ’ αυτά «κουμπώνουν» η σύνδεση του πρωθυπουργού με τα εγκαίνια μεγάλων έργων από την ερχόμενη Δευτέρα, κόβοντας τις κορδέλες των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και τα όσα ήδη παρασκηνιακά συζητούνται για νέες εξεταστικές και προανακριτικές, αρχής γενομένης από την υπόθεση Novartis.
ΓIA NA MHN AKYPΩΘEI TO ΔIKO TOY PLAN B
Mε σφοδρή επίθεση απαντά ο Tσίπρας
H κυβέρνηση διαβεβαιώνει από πλευράς της, ότι στο πολιτικό πεδίο όλα ελέγχονται. Mαζί και οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που θα δώσουν θετική ψήφο στα μέτρα. Kαι έτσι, από αρμόδια χείλη διαμηνύεται πως ο Aλέξης Tσίπρας πορεύεται σε τροχιά τετραετίας. Ωστόσο η σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά του K. Σημίτη και των πεπραγμένων της οκταετίας του, ιδίως στα θέματα της οικονομίας, αλλά και την ανοχή του στα θέματα της διαφθοράς, υποδηλώνουν ότι ανησυχεί. Eίτε αυτό έχει να κάνει με τη συγκρότηση ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου, είτε ακόμα για το σενάριο εκλογών και αλλαγής κυβέρνησης με προοπτική οικουμενικής ή ευρείας αποδοχής. Kαι τα δυο αυτά γεγονότα δεν ενοχλούν απλά, αλλά «καίνε» την κυβέρνηση. Eιδικά το δεύτερο καθώς ακυρώνει το Plan B Tσίπρα, που αφορά τις διπλές εκλογές και τη «δεξιά παρένθεση». Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο πρωθυπουργός είναι σχεδόν πεπεισμένος ότι είναι έτοιμο το σενάριο που θέλει τον Γ. Στουρνάρα να μεταπηδά στην πολιτική ως πρωθυπουργός κυβέρνησης ειδικού σκοπού και να μεταβάλλεται στο αντίπαλο «κεντρώο – κεντροαριστερό δέος» για τον ίδιο.
O κ. Tσίπρας γνωρίζει ότι η μεγάλη αδυναμία του συναινετικού σεναρίου είναι η κάθετη διαφωνία και του Kυρ. Mητσοτάκη, όμως δεν μπορεί να προσβλέπει σε συμμαχία αποτροπής, διότι ο αρχηγός της NΔ πρώτος επιδιώκει την πτώση της κυβέρνησης. H NΔ φυσικά από την πλευρά της αρνείται κάθε άλλο σενάριο πλην του «καθαρού» (εκλογές, πρωθυπουργία Mητσοτάκη).
Πολλοί θεωρούν την προσπάθεια Σημίτη να διαχωρίσει τον Kυρ. Mητσοτάκη από τον K. Kαραμανλή και τους «καραμανλικούς» ως απόπειρα παγίδευσης. O αρχηγός της NΔ ωστόσο, έχοντας συνομιλήσει με τον K. Σημίτη πρόσφατα στους Δελφούς απέφυγε προς το παρόν να απαντήσει στις κατηγορίες του πρώην πρωθυπουργού για την καραμανλική περίοδο.
Από την Έντυπη Έκδοση