«Ξεχάστε την επιμήκυνση, πάρτε μέτρα τώρα», φαίνεται να είναι το μήνυμα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν – Κλόντ Τρισέ το οποίο μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα».
Ο κ. Παπαδήμος διαβίβασε επίσης στην κυβέρνηση την άποψη του κ. Τρισέ, αλλά και µιας σειράς στελεχών – µελών του ∆.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως οι Γιούργκεν Σταρκ και Ντάνιελ Σµάγκι, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει αµέσως στις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσµευθεί και επίσης «να κάνει κάτι θεαµατικό για να πείσει ότι παραµένει σταθερή στην απόφασή της να υλοποιήσει τις δεσµεύσεις της».
Ο Λ. Παπαδήμος που είχε μεταβεί στην έδρα της ΕΚΤ ως απεσταλμένος του Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα.
Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους κ.κ Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Παπαδήμο επικράτησε σιγή ιχθύος στην κυβέρνηση ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή καταβολή των δόσεων του δανείου, αλλά και το σύνθετο ευρωπαϊκό τοπίο που έχει να αντιμετωπίσει. Το μόνο σχόλιο που ακούστηκε από τους συμμετέχοντες ήταν ότι επρόκειτο για μια χρήσιμη συζήτηση.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι η συμμετοχή του κ. Παπαδήμου στη σύσκεψη αυτή δεν ήταν τυχαία. Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα διδάσκει στις ΗΠΑ, εμφανίζεται στο προσκήνιο σε κρίσιμες στιγμές για την οικονομία και τη χώρα.
Το Νοέμβριο του 2009, όσο ήταν ακόμα αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου προκειμένου να του μεταφέρει τις διαθέσεις των ευρωπαίων για την κρίση χρέους και να τον πείσει να λάβει εγκαίρως μέτρα για την αντιμετώπιση της.
Στη συνέχεια δέχτηκε τη θέση του συμβούλου του Πρωθυπουργού, εν μέσω φημών περί ενδεχόμενης υπουργοποίησης του. Φαίνεται ότι τώρα ίσως να αποκτήσει ευρύτερο ρόλο και συμμετοχή ως δίαυλος επικοινωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους.
Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν θα παίξει ρόλο ενεργό και στη νέα περίοδο που θα ξεκινήσει έπειτα από την παρουσίαση και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, οπότε θα ξεκινήσει το κρισιμότερο στάδιο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών.