Ντάισελμπλουμ: Μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019-2020
Έχουμε πετύχει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.
Οι θεσμοί θα επιστρέψουν το συντομότερο στην Ελλάδα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, σημείωσε ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ, και έκανε γνωστό ότι επετεύχθη μία συμφωνία για τα κεντρικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων. Πλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, απομένουν να διευθετηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σε σχέση με το πλαίσιο της συμφωνίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ. Το 1% αφορά το 2019 και σχετίζεται με τις συντάξεις, και το άλλο 1% αφορά το 2020 και σχετίζεται με το αφορολόγητο όριο.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε επίσης τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας «πλήρους συμφωνίας» σε τεχνικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό.
Αυτή η συμφωνία, όπως είπε, θα επιτρέψει στο Eurogroup να προχωρήσει στη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το τέλος του προγράμματος καθώς και για τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να επιτευχθεί η «συνολική πολιτική συμφωνία», την οποία και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για την Ελλάδα.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σημερινή απόφαση θα μπορέσει να «επιταχύνει» τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ερωτηθείς εάν η συμφωνία περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τα συμφωνημένα μέτρα νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 είναι η «πλέον σημαντική» καθώς ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας και το κατά πόσο θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα κρίνει τελικά το πότε και πως θα εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων, των θετικών συμπεριλαμβανομένων.
Καταλήγοντας, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως η φιλοδοξία του είναι να έχει επιτευχθεί η συνολική πολιτική συμφωνία πολύ πριν το καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως οι όποιες καθυστερήσεις επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία, καθώς χάνεται το θετικό μόμεντουμ που είχε τους τελευταίους μήνες