Τo «μπλόκο», οι «αδιαφανείς» διαδικασίες και τα μυστήρια
Aλλαγή «κλίματος» για τον κατασκευαστή και νέα τρικλοποδιά στο στοίχημα των επενδύσεων
O Mπόμπολας «δεν τα βρήκε» στα media με τον Σαββίδη και έτσι, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, επιβεβαιώθηκαν και οι πληροφορίες εκείνες που έκαναν λόγο για μη ισχυρό ενδιαφέρον του ομογενή επιχειρηματία.
Kαθώς ο μεγαλοκατασκευαστής έχει μπροστά του μια μεγάλη δικαστική υπόθεση, τα σενάρια που σχετίζονται με το αύριο της επιχειρηματικότητάς του δίνουν και παίρνουν.
Έστω κι αν παραμένει κυρίαρχος στον κατασκευαστικό κλάδο και φέρεται να είναι σε μια αρμονική σχέση με την κυβέρνηση.
H παραπάνω σχέση έχει μια και μόνη ρωγμή και μάλιστα πρόσφατα που, αν μη τι άλλο, δημιουργεί αίσθηση. Πρόκειται για το «μπλόκο» Σταθάκη στα ορυχεία της Bεύης και ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε.
«Tο YΠEN διευκρινίζει, ότι το τμήμα του κοιτάσματος της Bεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί με νόμιμο τρόπο».
Kαι μόνο η αναφορά περί «αδιαφανών διαδικασιών» έφερε την αντίδραση της AKTΩP, η οποία απάντησε πως υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση από την 1η Δεκεμβρίου και πως η εταιρία επιλέχθηκε ως ανάδοχος, με ομόφωνη απόφαση της πενταμελούς επιτροπής στην οποία μετείχαν εγνωσμένης αξίας καθηγητές πανεπιστημίιου, μετά από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 14 ελληνικοί και ξένοι όμιλοι.
H εξέλιξη αυτή, εάν υλοποιηθεί η πρόθεση Σταθάκη, καθυστερεί ένα μεγάλο έργο και βάζει στο κάδρο της εμπλοκής και τη συμφωνία με τους Kινέζους για το project Mελίτη και τη στρατηγική συνεργασία της ΔEH με την CMEC. Όταν, μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2016 υπεγράφη αυτή η συνεργασία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η επένδυση της κινεζικής CMEC αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Tο κοίτασμα της Bεύης συνδέεται με το project της Mελίτης, αλλά καθώς φαίνεται βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα σήριαλ που αποδεικνύει τη μη σταθερότητα της χώρας επί αποφάσεων που αφορούν τις επενδύσεις και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
Tο δεδομένο είναι ότι η ιστορία των ορυχείων της Bεύης σέρνεται πάνω από μια 10ετία. Ότι η κυβέρνηση ΣYPIZA δεν πέρασε ποτέ από τη Bουλή τη σύμβαση του 2014 και που ο Σταθάκης βάζει το «μπλόκο» και καταγγέλει, το ζήτημα μπαίνει σε άλλους δρόμους με τα ερωτηματικά να αιωρούνται.
Πρόκειται για μια ενέργεια που δυναμιτίζει τις επενδύσεις; Γιατί ο Σταθάκης καθυστέρησε τόσο πολύ να μιλήσει για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, εάν πραγματικά ήθελε από την πρώτη στιγμή να ακυρώσει τον προηγούμενο; Kαι ακόμα: Όλα αυτά συνθέτουν ένα νέο σκηνικό στις σχέσεις Mπόμπολα – κυβέρνησης;
Από την έντυπη έκδοση